Του σεφ Σπύρου Γιαννιώτη

Λατρεμένο φαγητό από μικρούς και μεγάλους.οι καταβολές του από τις αλησμόνητες πατρίδες γίνεται με διάφορα κρέατα όπως Αρνί, κοτόπουλο,γαρίδες και διάφορα άλλα θαλασσινά. Το κόστος διαφέρει ανάλογα με το κρέας ή τα θαλασσινά.

Εμείς το φτιάχνουμε με Μοσχάρι και το κόστος για 4 άτομα είναι 12 ευρώ περίπου.

Υλικά που θα χρειασθούμε:
1200 γραμμάρια μοσχάρι (Κιλότο ή ποντίκι)
1 πακέτο κριθαράκι  της αρεσκείας σας (χονδρό ή μέτριο)
4-5 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη.
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη.
1-2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.
3-4 σκελίδες σκόρδο χωρίς την φύτρα (την αφαιρούμε από την μέση της σκελίδας)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Αλάτι -πιπέρι.
4-5 κόκκους μπαχάρι ολόκληρο.
1 ξυλάκι κανέλα.
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (πολύ λίγο γιατί έχει έντονη γεύση)
2 φύλλα δάφνης.
1-2 φλυτζάνια ξεστό νερό.
Ένα ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
Τριμμένο τυρί για ζυμαρικά.

Εκτέλεση.


Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος.

Βάζουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να σοταρισθεί καλά.

Στη συνέχεια θα ρίξουμε το κρασί και θα αφήσουμε 3-4 λεπτά, να φύγει το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να βράσει περίπου μία ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αφού το κρέας είναι έτοιμο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και μεταφέρουμε σε ένα ταψί το κρέας και την σάλτσα του.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και προσθέτουμε ξεστό νερό τόσο, ώστε να σκεπάσει το κριθαράκι και λίγο περισσότερο. Ανακατεύουμε καλά να πάει το κριθαράκι παντού και το βάζουμε στον φούρνο.

Αφήνουμε το φαγητό μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι και να πάρει ένα ρόδινο χρώμα από πάνω.

Σερβίρεται ζεστό, με μπόλικο τριμμένο τυρί στο πιάτο.

Συμβουλή του chef:

Κατά διαστήματα δοκιμάστε το φαγητό για την γεύση της κανέλας. Μόλις η γεύση είναι αυτή που σας αρέσει, αφαιρείτε το ξυλάκι από το φαγητό, για να μην περάσει η κανέλα μπροστά από τις άλλες γεύσεις.

Καλή επιτυχία.