Καλλιστεία Μις Κόσμος: Γιατί να αποκλείεται μια γυναίκα μόνο επειδή είναι μητέρα; Η μάχη της πρώην Μις Ουκρανία

Καλλιστεία Μις Κόσμος: Γιατί να αποκλείεται μια γυναίκα μόνο επειδή είναι μητέρα; Η μάχη της πρώην Μις Ουκρανία

Καλλιστεία Μις Κόσμος: Η Βερόνικα Ντιντουσένκο είχε πάρει πριν από λίγες μέρες τον τίτλο της «Μις Ουκρανία», όταν ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να λάβει μέρος στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς και ότι θα χάσει το στέμμα της, επειδή είναι μητέρα.

Καλλιστεία Μις Κόσμος: Ωστόσο, η πρώην Μις Ουκρανία δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Ξεκίνησε μια προσπάθεια να αλλάξει τους κανόνες που διέπουν εδώ και χρόνια τα διεθνή καλλιστεία, στρεφόμενη δικαστικά εναντίον του διαγωνισμού για την ανάδειξη της Μις Κόσμος, καθώς, όπως λέει, ο αποκλεισμός της είναι ξεκάθαρη διάκριση.

«Ήταν ταπεινωτικό και προσβλητικό για μένα. Ένιωσα τόσο άσχημα γιατί δεν είναι μόνο η ιστορία μου, είναι η ιστορία χιλιάδων γυναικών ανά τον κόσμο που ίσως θέλουν να συμμετάσχουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα επειδή είναι μητέρες».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Нарешті, усвідомивши все, що трапилося, відзнявши перші прямі ефіри та інтерв`ю для ЗМІ, я можу поділитися своїми емоціями! ⠀ Мене переповнює невимовна вдячність комітету @missukraine_official👑кожному, хто мне підтримував, я відчуваю Вашу любов і віру - це ДИВОВИЖНО❤️❤️❤️ ⠀ Дякую надзвичайним @landik19 за підтримку 24/7, @ayten.novruzova, @zorianchuk, @katya_den, @veronica_v78, виконавчому директору @kioseviktoriya💪 ⠀ Моя щира подяка членам ЖУРІ: @mashaefrosinina, @aakucherenko, @nikolaytyshchenko, @vova_ostapchuk, @olgakharlan, @iusypchuk_bogdan @gorovaya_irina, @aysina_julia, @yuriy_tkach✨ та красномовним ведучим @kosadcha, @gorbunovyuriy💫І, звичайно, спасибі чудовій @polina.tkach за передачу естафети🙏 ⠀ Обожнюю моїх дівчат: Miss Ukraine Earth @anastasiia_kryvokhyzha та Miss Ukraine International @bogdana_tarasyk ❣️❣️❣️ #missukraine2018👑

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Veronika Didusenko (@veronika_didusenko) στις

«Ο νόμος περί ισότητας (2010) προστατεύει άπαντες απέναντι στις διακρίσεις που προέρχονται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που περιλαμβάνουν το γάμο, τη  μητρότητα και το φύλο», λέει ο Βρετανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ραβί Νάικ, ο οποίος εκπροσωπεί την Ντιντουσένκο.

«Ο λόγος που η Βερόνικα δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό είναι ότι ήταν παντρεμένη και έχει ένα παιδί. Πολύ απλά, με την άρνηση να της επιτρέψουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, παραβιάζουν τις αρχές περί ισότητας».

Η Ντιντουσένκο πήρε τον τίτλο της Μις Ουκρανίας το 2018 και λίγες μέρες μετά οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού την ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να παραδώσει το στέμμα. Είπαν ότι η Ντιντουσένκο «τους έδωσε λάθος πληροφορίες», καθώς υπέγραψε ένα έγγραφο με το οποίο δήλωνε ότι δεν είχε παντρευτεί ποτέ και δεν είχε παιδιά, πράγματα που είναι προαπαιτούμενα για να πάρει μια γυναίκα μέρος στο διαγωνισμό.

Η ίδια παραδέχτηκε ότι έδωσε λάθος πληροφορίες, αλλά πρόσθεσε ότι οι κανόνες που αποκλείουν τις μητέρες και τις γυναίκες που έχουν υπάρξει παντρεμένες από το διαγωνισμό είναι «απαρχαιωμένοι».

Όταν έχασε τον τίτλο της, η Ντιντουσένκο ξεκίνησε μια παγκόσμια καμπάνια με τίτλο #RightToBeAMother και πέρασε έναν χρόνο προσπαθώντας να πιέσει το διεθνή διαγωνισμό να αλλάξει τους κανόνες του και να επιτρέπει σε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν σε αυτόν.

 «Θέλω να τους αλλάξω, να τους προκαλέσω, θέλω να σιγουρευτώ ότι οι κανόνες του Miss World συμβαδίζουν με τους καιρούς», δηλώνει στο BBC. «Θέλω ο διαγωνισμός να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των γυναικών που ισορροπούν τέλεια μεταξύ της σταδιοδρομίας τους και της προσωπικής τους ζωής».

«Γιατί πρέπει να αποκλείεται η είσοδος μιας γυναίκας, μόνο και μόνο επειδή είναι μητέρα; Δεν έχει νόημα. Δεν έχει καμία επίπτωση στην ικανότητά μου να είμαι επαγγελματίας ή να είμαι ένα επιτυχημένο μοντέλο ή στο πώς κάνω τη δουλειά μου» καταλήγει.