Γιούσρα Μαρντίνι: Μια survivor στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο [vid & pics]

H Yusra Mardini είναι μια από τις γυναίκες της χρονιάς
(φωτογραφία από το site της: yusra-mardini.com)
H Yusra Mardini είναι μια από τις γυναίκες της χρονιάς (φωτογραφία από το site της: yusra-mardini.com)

Η 21χρονη Γιούσρα Μαρντίνι είναι κολυμβήτρια, ακτιβίστρια, συγγραφέας, προετοιμάζεται για τη δεύτερη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι του 2020 . Eίναι η νεότερη πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Είναι μια γυναίκα που  εμπνεει τον κόσμο σπάει τα στερεότυπα. Αποτελεί παράδειγμα θάρρους και αντοχής. Το βιβλίο της «Πεταλούδα» που εκδόθηκε πρόσφατα  καταγράφει την προσωπική της µαρτυρία από τους βοµβαρδισµένους δρόµους της Συρίας µέχρι τις πισίνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου αγωνίστηκε µε την οµάδα των προσφύγων στους Ολυµπιακούς Αγώνες το 2016. Η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς έγινε εφαλτήριο για να αποκτήσει η Μαρντίνι παγκόσμια φήμη, ενώ παραγωγοί του Χόλιγουντ θέλουν να κάνουν την ιστορία της ταινία.

«Πολλοί θεωρούν πως οι πρόσφυγες είναι φτωχοί ή ότι ήθελαν να έρθουν στην Ευρώπη. Αλλά, αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα τους λόγω της βίας», έχει πει σε συνέντευξη της στο Reuters, «Θέλω να αλλάξω τη γνώμη του κόσμου για το τι είναι ένας πρόσφυγας. Θα συνεχίζω να στηρίζω και να μάχομαι για τους πρόσφυγες». Η συμμετοχή μαζί με ακόμη εννέα πρόσφυγες στους Αγώνες, υπό την σημαία της Ολυμπιακής Επιτροπής την έκανε να νιώσει περήφανη. «Πρόσφυγας… νιώθεις ντροπή όταν ακούς αυτή τη λέξη», δήλωσε η 21χρονη. «Όταν πήγα (στο Ρίο) άλλαξα εντελώς άποψη. Πλέον είμαι περήφανη που είμαι πρόσφυγας».

Ποια είναι όμως η ιστορία της. Η 21χρονη ήταν δεινή κολυμβήτρια από τα παιδικά της χρόνια, αλλά το όνειρο της να γίνει επαγγελματίας διακόπηκε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία το 2011. Μαζί με την αδελφή της Σάρα εγκατέλειψαν το σπίτι τους στην Δαμασκό το 2015 και πήγαν στην Τουρκία από όπου ένα απόγευμα μπήκαν σε ένα πλοιάριο με κατεύθυνση από τις τουρκικές ακτές, μαζί με άλλα 20 άτομα- προς την Ελλάδα. Όταν το σκάφος άρχισε να βυθίζεται η Yusra Mardini, η αδελφή της, επίσης κολυμβήτρια, και ακόμη δύο πρόσφυγες πήδηξαν στη θάλασσα και τράβηξαν το μικρό πλοίο για περισσότερες από τρεις ώρες μέχρι να φτάσουν στις ελληνικές ακτές, «Εγώ και η αδελφή μου σκεφτήκαμε το ίδιο πράγμα: είμαστε και οι δύο κολυμβήτριες και θα ήταν κρίμα να πεθάνουμε εκεί». Μετά την έλευσή τους στην Ελλάδα η νεαρή και η αδελφή της μετέβησαν στο Βερολίνο, μαζί με περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή με τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας το 2016. Η Mardini, στη Γερμανία, όπου ζει σήμερα με τους γονείς και την αδελφή της, προπονείται 30 ώρες την εβδομάδα και προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020. Αγωνίζεται στα 100 μέτρα ελεύθερο και τα 100 πεταλούδα και έχει θέσει υψηλούς στόχους.

Η δράση της ως η νεότερη πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για το προσφυγικό, είναι πολύ σημαντική. Έχει μιλήσει σε σειρά παγκόσμιων συνόδων και έχει επισκεφτεί πολλούς προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιταλία. Είναι σίγουρο πως η νεαρή αυτή γυναίκα μπορεί και θέλει να αλλάξει μια Ευρώπη που παλεύει με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.