Γυναικοκτονίες Ιταλία: Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους εν μέσω καραντίνας. Σύμφωνα με στοιχεία της La Repubblica τη στιγμή που όλες οι δολοφονίες μειώθηκαν στην Ιταλία λόγω lockdown, οι γυναικοκτονίες παρέμειναν σταθερές ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Έντεκα γυναίκες έπεσαν νεκρές από τον σύντροφό τους μέσα σε έντεκα εβδομάδες. Η τελευταία, μπροστά στα μάτια των τριών παιδιών της: Η Σούζι μαχαιρώθηκε από τον σύζυγό της, λίγο αφότου του είπε: «Αύριο θα πάμε στον δικηγόρο για το διαζύγιο, να το θυμάσαι». Από τους δολοφόνους, κάποιοι αυτοκτόνησαν, οι υπόλοιποι κατέληξαν με χειροπέδες. Τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν αρθεί ακόμα πλήρως στην Ιταλία, όμως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: για τις γυναίκες η καραντίνα βάφτηκε με αίμα.

Σοκάρουν τα στοιχεία από όλο τον κόσμο

Στην Ελλάδα, τους πρώτους μήνες του 2020 μετράμε πέντε γυναικοκτονίες, στην πλειονότητά τους από συζύγους, με πρόσφατες τις δύο τελευταίες γυναικοκτονίες, από το χέρι μάλιστα συζύγου αστυνομικού, ενός δημόσιου λειτουργού, επιφορτισμένου με την προάσπιση και την υπεράσπιση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών. Οι δολοφόνοι χρησιμοποίησαν βία και εξουσία πάνω στις συζύγους τους, καταλήγοντας να τερματίσουν τη ζωή τους.

Στη Βρετανία, οι κλήσεις στην ειδική τηλεφωνική γραμμή έχουν αυξηθεί κατά 49% και είναι πλέον 400 την ημέρα. Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν από συγγενείς ή συντρόφους στις πρώτες τρεις εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία τριπλασιάστηκε, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Μέσα στις τρεις εβδομάδες μετά τις 23 Μαρτίου, οπότε και ζητήθηκε από τους Βρετανούς να παραμείνουν σπίτια τους προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, 14 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες – ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και 10 χρόνια, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρόμοια είναι τα στοιχεία από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και πολλές ακόμη χώρες, γεγονός που έκανε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να ζητήσει από τις κυβερνήσεις να θέσουν στην πρώτη γραμμή την ασφάλεια των γυναικών.

Στην Αργεντινή οχτώ γυναίκες δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι Αρχές πιο πολύ ανησυχούν για το πέπλο σιωπής που έχει απλωθεί, για το ότι λιγότερες γυναίκες καλούν για βοήθεια στις ειδικές γραμμές – επειδή ο βασανιστής τους έμεινε μέσα στο σπίτι και εκείνες δεν μπορούσαν να κουνηθούν, ούτε να φύγουν.