Μέλι Manuka: Το μέλι αυτό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την κοινότητα των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία στις αρχές του 1900 λόγω των αντιβακτηριακών και θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Παράγεται από τις μέλισσες που επικονιάζουν τον θάμνο Manuka στη Νέα Ζηλανδία. Θεωρείται ως μία από τις μοναδικές και ευεργετικές μορφές μελιού στον κόσμο.  Λέγεται ότι θεραπεύει τον πονόλαιμο, ανακουφίζει πεπτικά προβλήματα, θεραπεύει λοιμώξεις και βοηθά στην ουλίτιδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, παρόλο που δεν είναι ακατέργαστο μέλι , τα οφέλη του είναι εντυπωσιακά στον οργανισμό του ανθρώπου. Ωστόσο, είναι πολύ ακριβό. Ένα βαζάκι μερικών μόνο γραμμαρίων κοστίζει περίπου 40€ και μπορεί να φτάσει (ανάλογα την ποσότητα) ακόμη και τα 2.500 €.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση αυτού του μελιού;

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lorna Driver-Davies, ναι. «Περιέχει πολλές θερμίδες, καθώς όλο το μέλι είναι μια φυσική μορφή ζάχαρης. Όποιος χρειάζεται να προσέχει τη ζάχαρη (π.χ. διαβητικοί) πρέπει να το γνωρίζει αυτό».

Τι είναι το UMF που αναγράφεται επάνω σε κάθε συσκευασία στο μέλι Manuka;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δεις και να αισθανθείς πραγματικά τα οφέλη του μελιού, πρέπει να αγοράσεις τα κατάλληλα προϊόντα. Το σωστό μέλι Manuka προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και θα πρέπει να έχει βαθμολογία UMF (Unique Manuka Factor) 10+ ή περισσότερο στην ετικέτα του. Οι φθηνότερες απομιμήσεις είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Ο αριθμός UMF αναφέρεται στο επίπεδο αντιβακτηριακής ιδιότητας στο μέλι κατά τη στιγμή της συσκευασίας του. Το μέλι Manuka με UMF μικρότερο από 10 έχει χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας και μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Η ιδανική ισχύς θεωρείται γενικά μεταξύ UMF 10 και 18.

Οι χρήσεις του μελιού Manuka

Οι ειδικοί λένε ότι για να αποκομίσετε τα οφέλη του μελιού Manuka, πρέπει να πίνεις περίπου σε δοσολογία 1 έως 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να φας μια κουταλιά κατευθείαν. Ωστόσο, μπορείς να το ενσωματώσεις στο πρωινό σου γεύμα: Άλυψέ το σε μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, πρόσθεσέ το μέσα στο γιαούρτι σου ή διάλυσέ το μέσα στο τσάι σου, για επιπλέον γλυκύτητα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μέλι Manuka

  • Καταπραΰνει τον πονόλαιμο: «Το Manuka είναι ιδανικό για τη θεραπεία και τη μείωση του μήκους και της σοβαρότητας ενός πονόλαιμου», λέει ο Rick Hay, ειδικός διατροφολόγος. «Καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι απίστευτα καταπραϋντικό.
  • Βελτιώνει την πέψη: Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι το μέλι Manuka μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου μας και να μειώσει το φούσκωμα. «Θέλετε να μειώσετε τη φλεγμονή, τις πεπτικές διαταραχές, την κοιλιακή δυσφορία ή το φούσκωμα; Το Manuka μπορεί να βοηθήσει καθώς περιέχει ένα προβιοτικά, σημαντικά για τη φροντίδα των καλών βακτηρίων του εντέρου. Αυτό βοηθά το πεπτικό σύστημα να ισορροπεί φυσικά», λέει η Liliana Trukawka, διατροφική θεραπευτής στο Comvita.
  • Ενισχύει την ενέργεια: Το καθαρό μέλι Manuka είναι ένα ιδανικό στοιχείο που μπορεί να μας δώσει ενέργεια όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι. «Η υψηλή πυκνότητα θρεπτικών συστατικών του μελιού το καθιστά έναν εξαιρετικό ενισχυτή φυσικής ενέργειας», λέει ο Rick Hay.