Συγγενείς της πριγκίπισσας, η οποία είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Γυναικών στη Σαουδική Αραβία και επιχειρηματίας η ίδια, αναφέρουν ανώνυμα πως ανησυχούν γιατί δεν έχουν νέα για την τύχη της, εδώ και δύο μήνες. Η γυναίκα είναι εγγονή του ιδρυτή του Βασιλείου, Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ. Απήχθη από το σπίτι της στην Τζέντα, τον περασμένο Μάρτιο και φυλακίστηκε με την 28χρονη κόρη της, Σουχούντ Αλ Σαρίφ.

Έμπιστο άτομο της, μιλώντας στο αμερικανικό NBC, υπό τον όρο της ανωνυμίας, γιατί φοβάται για την ζωή του, ανέφερε: “Δεν ξέρουμε αν είναι ζωντανή ή νεκρή, δεν έχουμε ιδέα πραγματικά” Όπως γράφει το NBC, επίσημα δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για την τύχη της, ενώ αρχές της Σαουδικής Αραβίας, με τις οποίες επικοινώνησε το αμερικανικό ΜΜΕ, δεν απάντησαν.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Μπασμά απηύθυνε ομιλίες για τα δικαιώματα των γυναικών, για την μάχη να καθιερωθούν στην αγορά εργασίας και να αναβαθμιστεί η θέση τους στον αραβικό κόσμο. Το έμπιστό της άτομο, που μίλησε στο NBC, λέει πως η δράση της και το γεγονός πως ζήτησε το μερίδιο της κληρονομιάς της από την οικογένεια, πιθανόν να οδήγησαν στην σύλληψη και την φυλάκισή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι, είχε επικοινωνία σε περιορισμένη βάση, με συγγενείς της, τόσο μέσω τηλεφώνου, όσο και με επισκέψεις που της είχαν επιτρέψει αν δέχεται. Τον Απρίλιο, ένας λογαριασμός στο Twitter, που της ανήκε, έπαψε να λειτουργεί. Στα τελευταία tweets έλεγε πως ο Βασιλιάς Σαλμάν και ο διάδοχος Μωχάμεντ Μπιν Σαλμάν, θα την άφηναν ελεύθερη από την φυλακή Αλ Χαγιέρ, έξω από το Ριάντ.

Στα tweets έλεγε πως την κρατούν χωρίς κατηγορητήριο και πως η υγεία της επιδεινώνεται. Σύμφωνα με το οικείο της άτομο, τις ημέρες πριν από αυτές τις επικοινωνίες, δεν μπορούσε να μιλήσει γιατί δεν ένιωθε καλά. “Ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι, ούτε να φάει” ανέφερε το άτομο αυτό. Όπως λέει, δεν της επέτρεψαν να την δει γιατρός, σε διάφορες περιστάσεις που χρειάστηκε έναν, όλο το διάστημα της κράτησης.

Η Σαουδική Αραβία έχει βρεθεί στο στόχαστρο οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, πολλές φορές. Ο Adam Google, από την Human Rights Watch δήλωσε πως “στη σημερινή Σαουδική Αραβία κανείς δεν είναι ασφαλής από την κρατική καταστολή, ούτε καν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας”. Και πρόσθεσε πως το Βασίλειο έχει ξοδέψει πολλά χρήματα σε επικοινωνιακές καμπάνιες για να εμφανιστεί ότι βρίσκεται σε φάση εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης, αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό.