Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες. Μπορεί να σχηματιστεί μετά την εφηβεία. Συχνά απαντάται στην περιοχή του μηρού ή του γλουτού, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί στο άνω μέρος του σώματος. Η κυτταρίτιδα μπορεί να αυξηθεί με τα χρόνια καθώς η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται φυσιολογικά.

Οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως τα γονίδια, οι ορμόνες, μια αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις εμφανίζεται χωρίς προφανή αιτία. Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό American Journal of Clinical Dermatology, μπορεί να την εμφανίσει ο οποιοσδήποτε ασχέτως βάρους, ύψους ή ηλικίας.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να έχει είτε τη χαρακτηριστική όψη του φλοιού πορτοκαλιού, που είναι και η πιο συνηθισμένη ή να μοιάζει με μικρά «κυματάκια» επάνω στο δέρμα, όμοια με τις ρυτίδες. Αυτό το είδος κυτταρίτιδας μάλιστα συγχέεται συχνά με τις ραγάδες. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας, γι΄αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις εξής τροφές:

  • Αλλαντικά και αλμυρά τυριά

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως αλλαντικά, μπέικον και τυριά προκαλούν κατακράτηση υγρών. Το φούσκωμα σε συνδυασμό με την κατακράτηση μπορούν να κάνουν την κυτταρίτιδα πιο ορατή.

  • Έτοιμες σούπες

Η έτοιμη σούπα μπορεί να αποτελεί μια γρήγορη λύση για φαγητό αλλά οι περισσότερες έχουν αρκετό αλάτι.

  • Γλυκά και αναψυκτικά

Καθώς μεγαλώνετε το σώμα σας παράγει λιγότερο κολλαγόνο – την πρωτεΐνη που υποστηρίζει την εμφάνιση λείου, χωρίς «λακκούβες» δέρματος. Παρότι δεν υπάρχουν τρόποι να αλλάξει αυτό, η μείωση της ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει. Αποφύγετε ιδιαίτερα τα γλυκά ποτά τους επεξεργασμένους χυμούς, τα ενεργειακά ποτά αλλά και τη σόδα.

  • Μαργαρίνη και βούτυρο

Η κατανάλωση trans-λιπαρών μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση των ιστών του δέρματος με αποτέλεσμα την αλλαγή της υφής της επιδερμίδας. Το επικίνδυνο τεχνητό λίπος κρύβεται συνήθως σε μαργαρίνη χαμηλών θερμίδων.

Επίσης το άγχος αλλά και οι ψυχολογικές διακυμάνσεις συμβάλλουν στην έκκριση αδρεναλίνης, η οποία δυσκολεύει την ομαλή λειτουργία του κυκλοφοριακού συστήματος και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις περιοχές με τάση εμφάνισης κυτταρίτιδας.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα με φυσικούς τρόπους

Με πληροφορίες από eatthis.com