Γαλατόπιτα της «Αγγελικής»
Κάθε γλυκό εκτός από τα συστατικά του εμπεριέχει και την ιστορία των ανθρώπων που το μαγειρεύουν. Κι αυτή την ιστορία μας αφηγείται με τον χαρισματικό του τρόπο ο Γιάννης Μπουροδήμος. Πριν πάτε κατευθείαν στη συνταγή αξίζει να τη διαβάσετε. Γιατί είναι κατά κάποιο τρόπο «συστατικό» της γαλατόπιτας.
«Πριν κάποια χρόνια είχα βρεθεί σε ένα χωριό στην ορεινή Αχαΐα. Βρίσκομαι λοιπόν στην ταβερνούλα του χωριού και όταν ρωτήσαμε μετά το φαγητό αν υπάρχει κάποιο γλυκάκι μας είπε ναι, έχει φρέσκια γαλατόπιτα.
-Ααααα! είπαμε όλοι! Παραδοσιακή γαλατόπιτα, τι ωραία! φέρτε μας 3 κομμάτια.
Φωτογραφία Γιάννης Μπουροδήμος
Και μετά είναι από τις χαραγμένες σκηνές που έχεις στο μυαλό σου όταν δοκιμάζεις τη γαλατόπιτα και δεν λες τίποτε, παρά τα παρατάς όλα και πας μέσα στην κουζίνα να ρωτήσεις για τη συνταγή... τα μυστικά, να σου εξηγήσουν βρε παιδί μου πως αυτή η γαλατόπιτα είναι απλά η επιτομή της γαλατόπιτας..
Και η καλή μαγείρισσα μου λέει ντροπαλά, δεν είναι κανένα περίεργο υλικό ούτε κάποιο μυστικό αγόρι μου. Η συνταγή του Άκη είναι... Κι εκεί έρχεται το επόμενο εγκεφαλικό. Μα την ξέρω καλά τη συνταγή του Άκη, πολύ πολύ πολύ καλά μάλιστα (για όσους ξέρουν) αλλά τέτοιο πράγμα δεν βγαίνει. Και ρωτάω ξανά την καλή κυρία!
-Μα είστε σίγουρη; Μήπως την έχετε αλλάξει λίγο ή πολύ, μήπως το ένα, μήπως το άλλο;
-Όχι αγόρι μου, μέχρι και ζυγαριά έχω πάρει για να κάνω τα γλυκά σωστά!
Μάλιστα… Οπότε μου έρχεται η φαεινή ιδέα.
-Τι γάλα έχετε βάλει;
-Α! παιδί μου, από ‘δώ, μια κυριά μου έδωσε ωραίο κατσικίσιο γάλα από το σπίτι της, τέτοια εποχή την άνοιξη είναι το ωραιότερο γάλα που έχεις πιει! Και βούτυρο πρόβειο δικό της πάλι!
Κι έτσι απλά εξηγήθηκαν όλα.
O σεφ επί τω έργω
Ιδίως σε απλές συνταγές που δεν έχουν φιοριτούρες και περίεργα υλικά και πολλά μπαχαρικά, το να φτιάξεις ένα νόστιμο γλυκό ή φαγητό εξαρτάται πρώτα απ' όλα από την ποιότητα της πρώτης ύλης. Είναι πολύ σημαντικό να αγοράζουμε το πιο καλό γάλα, το πιο νόστιμο βούτυρο και να τα ενώνουμε κάνοντας ένα γλυκό που θα κάνει τη διαφορά. Κι εκεί είναι η μεγάλη διαφορά.
Έτσι λοιπόν χτες που είχα κόσμο έφτιαξα μια πολύ ωραία γαλατόπιτα. Είχα αγοράσει από το super market κατσικίσιο γάλα κι ωραίο πρόβειο βούτυρο και έγινε ένα γλυκό θαύμα. Δοκιμάστε τη συνταγή λοιπόν, αλλά αν είναι να τη φτιάξετε επενδύστε λίγο στα υλικά της. Η αλήθεια είναι ότι δεν βγήκε τόσο καταπληκτική όσο εκείνη που είχα δοκιμάσει στο χωριό, μιας το γάλα εκείνο και δεν είχε παστεριωθεί ούτε είχε περάσει από απόσμιση αλλά έφτασε πολύ κοντά.
Βαθμός δυσκολίας: 1 από 3
Διάρκεια: 50 λεπτά μαγείρεμα και 10 λεπτά προετοιμασία
Μερίδες: 8
ΥΛΙΚΑ
Για τη γαλατόπιτα:
140 γρ ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
800 γρ γάλα κατσικίσιο πλήρες
60 γρ σιμιγδάλι ψιλό και λίγο για το σκεύος
20 γρ ρυζάλευρο
2 αυγά μέτρια
1 πρέζα αλάτι
60 γρ βούτυρο και λίγο για το σκεύος
Για την επικάλυψη
2 κ.σ. γάλα
1/2 κ.σ. ζάχαρη
Προετοιμασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα στρογγυλό πυράντοχο σκεύος με διάμετρο 23 εκ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα με τη ζάχαρη για να μοσχομυρίσει όλη.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την αρωματισμένη ζάχαρη και το φέρνουμε λίγο πριν το βρασμό σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στο πλάι.
- Στο μπολ βάζουμε τα αυγά, το σιμιγδάλι, το ρυζάλευρο και το αλάτι και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιειθεί το μείγμα.
- Με μια κουτάλα προσθέτουμε από το μείγμα με το καυτό γάλα στο μπολ με τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε ακόμα 1-2 κουτάλες και μετά αδειάζουμε όλο το μείγμα που είναι στο μπολ πίσω στην κατσαρόλα.
- Μεταφέρουμε πίσω σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
- Προσθέτουμε το βούτυρο εκτός φωτιάς και το ανακατεύουμε για να λιώσει και να πάει παντού.
- Μεταφέρουμε στο πυράντοχο σκεύος και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα 2 κ.σ. γάλα με το ζάχαρη και με ένα πινέλο αλείφουμε τη γαλατόπιτα.
- Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα πόσο χοντρό είναι το σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε..
Αν θέλουμε σερβίρουμε με μέλι, κανέλα, άχνη αλλά γνώμη μου αν είναι ωραία τα υλικά μας δεν χρειάζεται τίποτε. Προσέξτε μην την παραψήσετε. Σκληραίνει και δεν είναι τόσο αφράτη.