Η ρωσική δικαιοσύνη επικύρωσε σε δεύτερο βαθμό την καταδίκη σε τρία χρόνια φυλάκιση ενός οικολόγου ακτιβιστή που κατήγγειλε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον των εργασιών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Κρασνοντάρ απέρριψε την έφεση του Εβγένι Βιτίτσκο, γεωλόγου και μέλους μιας τοπικής οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος του Βόρειου Καυκάσου.

Ο Βιτίτσκο καταδικάστηκε το 2012 μαζί με έναν άλλο ακτιβιστή, τον Σούρεν Γκαζαριάν, σε ποινή τριών ετών με αναστολή επειδή δημιούργησε ένα άνοιγμα σε έναν φράχτη μιας φυλασσόμενης περιοχής.

Η μη κυβερνητική οργάνωση είχε εκτιμήσει ότι ο φράχτης είχε ανεγερθεί παρανόμως σε ένα δάσος γύρω από την κατοικία του κυβερνήτη της επαρχίας Κρασνοντάρ Αλεξάντρ Τκάτσεφ.

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης στη διάρκεια της επέμβασής τους είχαν γράψει στον τοίχο «Αυτό είναι το δικό μας δάσος» και «Ο Σάνια είναι κλέφτης», αναφερόμενοι στο υποκοριστικό του κυβερνήτη της επαρχίας.

Ο Γκαζαριάν έχει φύγει από τη Ρωσία και πλέον βρίσκεται στην Εσθονία.

Ο Βιτίτσκο είχε εργαστεί και για μια έκθεση που κατήγγειλε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον των εργασιών προετοιμασίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη των αγώνων, ο Βιτίτσκο είχε επίσης καταδικαστεί σε 15 ημέρες κράτησης για «χουλιγκανισμό», καθώς είχε κατηγορηθεί ότι είχε εκτοξεύσει ύβρεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τουλάχιστον έξι ακτιβιστές της μη κυβερνητικής οργάνωσης έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, έως 15 ημέρες, από τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις