Ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines, που εκτελούσε την πτήση Αντίς Αμπέμπα-Ρώμη, είναι ο αεροπειρατής, ο οποίος νωρίτερα το προσγείωσε στο διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης. Ο 31χρονος συνελήφθη και η κατάσταση “βρίσκεται υπό έλεγχο”, ανέφερε σε γραπτό της μήνυμα η αστυνομία του αεροδρομίου της Γενεύης.

Το μήνυμα, που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης, προσθέτει ότι δεν υπάρχουν και τραυματίες και το αεροδρόμιο είναι προσωρινά κλειστό.

Ο 31χρονος άνδρας δήλωσε ότι “ένιωθε να απειλείται” στη χώρα του και ότι ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία.

Ο συγκυβερνήτης είπε ακόμη ότι επωφελήθηκε όταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους βγήκε από το πιλοτήριο για να πάει στην τουαλέτα, κλείδωσε την πόρτα και ανέλαβε εκείνος τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Το Boeing 767-300 της Ethiopian Airlines εκτελούσε την πτήση Αντίς Αμπέμπα-Ρώμη (ET-702) και υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στη Γενεύη όταν σε αυτό εκδηλώθηκε η αεροπειρατεία.

Η πτήση 702 ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει από την Αντίς Αμπέμπα στις 23:30 ώρα Ελλάδος και να φθάσει στη Ρώμη στις 05:40.

Η αστυνομία της Γενεύης επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος πραγματοποίησε μη προγραμματισμένη προσγείωση στη Γενεύη στις 07:00 ώρα Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το Reuters, εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πορεία των πτήσεων έδειχνε το αεροπλάνο να κάνει κύκλους πάνω από τη Γενεύη για αρκετή ώρα πριν την μη προγραμματισμένη προσγείωσή του.

Εκπρόσωπος της αιθιοπικής κυβέρνησης, ο Ρεντουάν Χουσέιν, δήλωσε στο Reuters ότι η πτήση πραγματοποίησε προγραμματισμένη στάση στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, όπου -σύμφωνα με τον ίδιο- επιβιβάστηκε ο αεροπειρατής ή οι αεροπειρατές.

“Δεν γνωρίζουμε ποιά είναι η χώρα προέλευσής του ή πόσοι είναι αλλά φαίνεται ότι ο αεροπειρατής ή οι αεροπειρατές επιβιβάστηκαν στην πτήση στο Χαρτούμ”, είπε ο Ρεντουάν, λίγο πριν από την ανακοίνωση της αστυνομίας για σύλληψη του δράστη.

Σε μία ηχογραφημένη συνομιλία μέσα από το αεροσκάφος με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας -η οποία αναρτήθηκε στο Twitter- ακούγεται καθαρά να διατυπώνεται αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

“Ζητούμε άσυλο ή τη διαβεβαίωση ότι δ εν θα παραδοθούμε στην αιθιοπική κυβέρνηση”, ακούγεται η ηχογραφημένη φωνή.

Αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαίωσε στο Reuters ότι είδε τους επιβάτες να εγκαταλείπουν το αεροσκάφος και να υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο από την αστυνομία.

Ο ίδιος είπε ότι στη συνέχεια οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο κοντά στο αεροσκάφος στο τέρμα του διαδρόμου προσγείωσης, μακριά από τον τερματικό σταθμό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις