Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, περίπου 120.000 νάρκες εξακολουθούν να βρίσκονται «κρυμμένες» στο έδαφος, εκεί όπου κάποτε ήταν η πρώτη γραμμή των μαχών.

Η κατάσταση, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ στην αγγλόφωνη σελίδα του το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον φτωχό πληθυσμό των αγροτικών περιοχών της χώρας, καθώς, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, το δάσος είναι η μόνη πηγή εισοδήματος, με συνέπεια οι τραγωδίες να είναι αναπόφευκτες.

«Είναι το γεγονός ότι αισθάνεσαι αβοήθητος που σε τρελαίνει» δηλώνει ο Ιμπραχίμ Μπίγελιτς, ο οποίος πριν από ενάμιση χρόνο έζησε την πιο σκοτεινή μέρα της ζωής του.

Ο 38χρονος από τη μικρή πόλη του Όλοβο, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σαράγεβο, αφηγείται την ιστορία του: «Όλα συνέβησαν στο διπλανό δάσος, όχι πολύ μακριά από το σπίτι μου. Πήγαινα εκεί και μάζευα ξύλα. Θεωρείτο ασφαλές μέρος και δεν υπήρξαν ατυχήματα στο παρελθόν, ώσπου…».

Εκείνη την ημέρα του Αυγούστου του 2012, μία νάρκη κατά προσωπικού εξερράγη δίπλα του, με αποτέλεσμα ο 38χρονος να φέρει σήμερα πολλά θραύσματα «φυτευμένα» σε όλο το σώμα του, με τη χειρουργική επέμβαση να θεωρείται- προς το παρόν- επικίνδυνη.

Ωστόσο, δεν είναι τα τραύματά του που «στοιχειώνουν» τον νεαρό άνδρα κάθε νύχτα.

Ο εξάχρονος γιος του, Τάρεκ, ήταν μαζί του εκείνη την ημέρα και ήταν αυτός που ενεργοποίησε κατά λάθος τη νάρκη με ένα μεγάλο κλαδί.

Σοβαρά τραυματισμένος, ο Ιμπραχίμ πήρε στην αγκαλιά τον μικρό γιο του, περπάτησε έως τον δρόμο και ένας γείτονας σταμάτησε με το αυτοκίνητό του για να τους πάει στο νοσοκομείο.

Για τον μικρό Τάρεκ, όμως, ήταν ήδη αργά. Ένα από τα κομμάτια της νάρκης είχε διαπεράσει την καρδιά του.

Ο θάνατος του εξάχρονου είναι μόνο ένα παράδειγμα της βίαιης κληρονομιάς στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, ακόμη και δύο δεκαετίες μετά τον πόλεμο. Περίπου 120.000 νάρκες παραμένουν στο έδαφος αυτής της βαλκανικής χώρας, σύμφωνα με το Κέντρο Δράσης κατά των Ναρκών. Από τον τερματισμό των εχθροπραξιών έως σήμερα περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με νάρκες.

Περίπου 600 από αυτούς οδηγήθηκαν στον θάνατο, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν- πολλοί σοβαρά. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, τα θύματα αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμούς.

Προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποναρκοθέτηση, η χώρα χρειάζεται γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τον Σάσα Ομπράντοβιτς από το Κέντρο Δράσης κατά των Ναρκών στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Ο στόχος που είχαν θέσει οι αρχές της χώρας να «καθαρίσει» πλήρως το έδαφος της Βοσνίας από τις νάρκες έως το 2009 πήρε παράταση μίας δεκαετίας, αλλά ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως ακόμη και ο νέος στόχος είναι ανέφικτος.

Η χώρα δεν υστερεί σε ειδικούς ή τεχνικό εξοπλισμό, αλλά χρειάζεται χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ οι περισσότερες από τις έως σήμερα δράσεις αποναρκοθέτησης έγιναν στα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα οι αγροτικές περιοχές να παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις