Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει το Σάββατο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο την σύνθεση της κυβέρνησής του και να αποδεχθεί και τυπικά τον διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με ηγέτες κάπου δέκα κομμάτων, ο Ρέντσι είπε ότι αναμένεται να «άρει επίσημα την επιφύλαξή του το Σάββατο» με την οποία είχε κάνει δεκτό τον διορισμό του και ότι πρόκειται να «παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου από την ερχόμενη Δευτέρα» ώστε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματά του, τη Βουλή και τη Γερουσία.

Ο Ρέντσι θα μεταβεί απόψε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον πληροφορήσει για το αποτέλεσμα των επαφών του με τα κόμματα, ενώ θα αφιερώσει την αυριανή ημέρα στην κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος.

Όπως επισήμανε, θέλει να δώσει έμφαση στην σχέση με την Ευρώπη και την τόνωση της αγοράς εργασίας. «Θα καταστήσουμε σαφές τι ζητάμε από την Ευρώπη, δεν θα ακούσουμε μόνο τι θέλει η Ευρώπη από εμάς», υπογράμμισε ο Ρέντσι.

Νωρίτερα ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ρέντσι συναντήθηκε για μόλις μερικά λεπτά της ώρας με τον Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτή του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

«Δεν ήρθα να ακούσω τα προγράμματά σου. Είσαι ένας νέος-γέρος, εκπροσωπείς τις τράπεζες και τα ισχυρά κέντρα εξουσίας», είπε επιθετικά ο Γκρίλο στον 39χρονο Ρέντσι, ο οποίος είναι επίσης δήμαρχος της Φλωρεντίας.

«Θέλουμε να σου πούμε τι θα κάνουμε τους επόμενους πέντε μήνες για την Ευρώπη, για τον εκλογικό νόμο, για την μεταρρύθμιση της γερουσίας», είπε ο Ρέντσι.

Η επικοινωνία των δύο ανδρών αποδείχτηκε αδύνατη και η συνάντηση, τους, που μεταδιδόταν απευθείας μέσω του Διαδικτύου, τέλειωσε πριν αρχίσει.

«Ή θα κερδίσουμε ή θα εγκαταλείψουμε το σκηνικό», είπε ο Γκρίλο σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση, το προφανές συμπέρασμα της οποίας ήταν ότι το M5S φυσικά δεν πρόκειται να στηρίξει την νέα κυβέρνηση.

«Αντιλαμβάνομαι ότι για το θέαμα αυτό έπρεπε να πληρώσετε εισιτήριο, αλλά δεν πειράζει», είπε δηκτικά στους δημοσιογράφους ο εντολοδόχος πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον ηθοποιό.

«Θεωρώ μετά από μια ημέρα συναντήσεων ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κάνουμε καλή δουλειά. Κάποιες συναντήσεις ήταν λιγότερο σοβαρές. Ποιες ήταν, αφήνω να το κρίνετε εσείς», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις