Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, που πρόσφατα έχουν εντάξει στα προγράμματά τους κάποιοι δήμοι στην Ελλάδα, αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της καθημερινής ζωής στην αυστριακή πρωτεύουσα, με τους Βιεννέζους αλλά και τους ξένους επισκέπτες της πόλης τους, να έχουν πετύχει μέσα στην προηγούμενη χρονιά ένα απόλυτο ρεκόρ αστικών μετακινήσεων με αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, μέσα στο 2013, αυτά τα ποδήλατα χρησιμοποιήθηκαν για συνολικά 790.084 μετακινήσεις στη Βιέννη, διανύοντας μια απόσταση πάνω από 2,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Για μια πόλη όπως η Βιέννη, με πληθυσμό 1,765 εκατομμύρια κατοίκους, αυτοί οι δύο αριθμοί αποτελούν “ρεκόρ”, όπως “ρεκόρ” είναι και ο αριθμός όσων χρησιμοποίησαν την περασμένη χρονιά το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στην αυστριακή πρωτεύουσα, δηλαδή 483.000 πρόσωπα.

Το γεγονός αυτό οδήγησε την διαχειρίστρια εταιρεία του Δήμου Βιέννης να ανακοινώσει την άμεση επέκταση του δικτύου των διασκορπισμένων σε σχεδόν όλη την πόλη σταθμών από 116 σε 120 και σε μια αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των κοινόχρηστων ποδηλάτων, που έως τώρα ανέρχονταν σε 1.400.

Η μεγαλύτερη χρήση του ποδηλάτου, όχι μόνον του κοινόχρηστου, αλλά και του ιδιόκτητου, εντάσσεται στα σχέδια του δήμου και ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης με στόχο το 2025 οι δημότες να χρησιμοποιούν πλέον στην πόλη το αυτοκίνητο μόνον για μία στις πέντε μετακινήσεις τους.

Τα σχέδια αυτά για μια περισσότερο φιλοπεριβαλλοντική κινητικότητα στην πρωτεύουσα – με συνδυασμό χρησιμοποίησης ποδηλάτου, δημόσιων μέσων μεταφοράς και πεζοπορίας – παρουσίασαν πρόσφατα ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ και η ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης, Μαρία Βασιλάκου.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στην Αθήνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρης Σιακαντάρης, διαχειριστής εταιρείας που έχει προμηθεύσει σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων σε εννέα δήμους στην Ελλάδα, πολύ περισσότεροι δήμοι θα ήθελαν ένα τέτοιο σύστημα για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των δημοτών τους αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο η έλλειψη ιδίων πόρων οδηγεί σε αναζήτηση χρηματοδότησης, που βέβαια επηρεάζεται από την κρίση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις