Μετά από ημέρες αιματοχυσίας στους δρόμους του Κιέβου, επήλθε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων και ανατροπών στην Ουκρανία, με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης, λίγο μετά το τελευταίο του διάγγελμα που έκανε λόγο για «πραξικόπημα».

Στον αντίποδα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο αποφυλακίστηκε και πραγματοποίησε την πρώτη της ομιλία στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Παράλληλα, επικρατεί διπλωματικός «πυρετός», με την Ρωσία να κάνει λόγο για αθέτηση των όρων συμφωνίας από την αντιπολίτευση, και τις ΗΠΑ να χαιρετίζουν την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα, πατώντας εδώ.

Υποδοχή ήρωα στην Τιμοσένκο


Η Γιούλια Τιμοσένκο μετέβη στο Μαϊντάν, την πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου αφού έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής χαιρέτισε τους «ήρωες της Ουκρανίας».

Η πρώην πρωθυπουργός, η οποία απελευθερώθηκε νωρίτερα, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μιλώντας στους διαδηλωτές από ένα αναπηρικό καροτσάκι, πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία αυτή.

Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

«Δεν έχετε δικαίωμα να φύγετε από την Μαϊντάν. . . μη σταματάτε ακόμα», είπε η Τιμοσένκο στους περίπου 50.000 συγκεντρωμένους.

Η ομιλία της διακόπηκε για λίγη ώρα από έναν άνδρα που την αποδοκίμασε, αλλά συνέχισε, ενώ πολλοί στο πλήθος την επιδοκίμαζαν και άλλοι την αποδοκίμαζαν.

Η ηγερία της λεγόμενης Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 είπε ότι «δεν αναγνώρισα το Κίεβο, με τα καμένα αυτοκίνητα, τα οδοφράγματα, αλλά αυτή είναι μια άλλη Ουκρανία, η Ουκρανία των ελεύθερων ανθρώπων».

Παραλληλα τόνισε ότι: «Είμαι βεβαία ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα».

Αμέσως μετά την άφιξη της ιερείς τέλεσαν μια προσευχή για ένα από τα θύματα της βίας της περασμένης εβδομάδας με σχεδόν 80 νεκρούς.

Η στιγμή της αποφυλάκισης

«Η δικτατορία έπεσε» ήταν τα πρώτα λόγια της Γιούλια Τιμοσένκο μετά την αποφυλάκιση της, ενώ χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο οπού φρουρείτο από το 2011.

«Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», είπε.

«Η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε», είπε η άλλοτε ηγερία της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.

Εκφράζοντας τη λύπη της για τους θανάτους των διαδηλωτών στις συγκρούσεις με την αστυνομία η Τιμοσένκο πρόσθεσε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως «ούτε μια ρανίδα αίματος δεν χύθηκε μάταια».

«Η Γιούλια πάει στο Μαϊντάν», είπε ο ηγέτης του κόμματος της Πατρίδας, που έχει ιδρύσει η Τιμοσένκο, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ αναφερόμενος στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, εστία των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι φήμες για την αποφυλάκιση της είχαν ξεκινήσει από το πρωί του Σαββάτου, όταν ο ιστότοπος hromadske.tv είχε μεταδώσει ότι η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης είχε απελευθερωθεί.

Νωρίτερα το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας είχε εγκρίνει ψήφισμα για «άμεση» αποφυλάκιση της.

Το σχέδιο του ψηφίσματος, που ενεκρίθη με 322 ψήφους υπέρ, προβλέπει την άμεση απελευθέρωση της Γιούλιας Τιμοσένκο βασιζόμενο σε μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Βίκτορ Τσβετς, δικηγόρος του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Οι δηλώσεις της Τιμοσένκο κατά την αποφυλάκιση

Προσπάθησε να διαφύγει ο Γιανουκόβιτς

Στη Ρωσία επιχείρησε να μεταβεί αεροπορικώς ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, εμποδίστηκε από συνοριοφύλακες.

Νωρίτερα, ο υπό παραίτηση πρόεδρος απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα από άγνωστη τοποθεσία. Έκανε λόγο για «πραξικόπημα», αρνούμενος να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα.

«Τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στην χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος», είπε στο διάγγελμα.

«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα».

«Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.

Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Οι διαδηλωτές εμμένουν στην παραίτησή Γιανούκοβιτς, ενώ οι αποστασίες στο κόμμα του πληθαίνουν ενώ εντείνονται και οι πιέσεις που ασκεί η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.


Σύμφωνα μάλιστα με ουκρανικά μέσα, ο κ. Γιανουκόβιτς εξετάζει το ενδεχόμενο απόσχισης της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμέας και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης εκεί, υπό ρωσική προστασία.

Το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανουκόβιτς.

Το διάγγελμα Γιανουκόβιτς (στα Ουκρανικά)Εκλογές στις 25 Μαϊου ανακοίνωσε η Βουλή

Μόλις μία ώρα μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Γιανουκόβιτς, οι Ουκρανοί βουλευτές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών για της 25 Μαϊου.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Ρεπορτάζ από το Russia Today:Καταιγιστικές πολιτικές διεργασίες από το πρωί του Σαββάτου

Από το πρωί, το κλίμα στην Ουκρανία προμήνυε τις εξελίξεις για την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.

Το κοινοβούλιο εξέλεξε νέο πρόεδρό του τον Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ, στενό συνεργάτη της κ. Τιμοσένκο, ο οποίος, απουσία του προέδρου και χωρίς πρωθυπουργό, ουσιαστικά αναλαμβάνει καθήκοντα αρχηγού κράτους.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, ο Βολίντιμιρ Ρίμπακ, υπέβαλε την παραίτησή του. «Παραιτήθηκε για λόγους υγείας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Κοσουλίνσκι.

Την ίδια ώρα εγκατέλειψαν το Κόμμα των Περιφερειών, του Γιανουκόβιτς, περί τους 40 βουλευτές.

Εξάλλου, το Σάββατο το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε το Σάββατο τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διασφαλιστεί η τάξη, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της «ταχείας αλλαγής», όπως και οι πολίτες.

Πάντως και η αστυνομία δήλωσε ότι είναι «στο πλευρό του λαού» και ότι επιθυμεί «ταχείες αλλαγές» στη χώρα.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να «ενωθούν για την εγγύηση της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας».

Live εικόνα από το Κίεβο:


Live streaming video by Ustream

Διαβάστε:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις