Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας έχει επιδοθεί σε μία γιγάντια επιχείρηση προπαγάνδας για να νομιμοποιήσει τις εξελίξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία τελεί υπό ντε φάκτο ρωσικό έλεγχο, ενώ πληθύνονται οι επικρίσεις που κάνουν λόγο για μία αντάξια της σοβιετικής εποχής επίθεση μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Το φιλορωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Pervyi Kanal μεταδίδει για παράδειγμα ότι στην φιλοευρωπαϊκή δυτική Ουκρανία η ουκρανική ακροδεξιά οργάνωση “Δεξιός Τομέας”, που αποτελεί μειοψηφία μεταξύ των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών, έχει κολλήσει αφίσες στις εξώπορτες των σπιτιών όπου κατοικούν άτομα ρωσικής καταγωγής για να τα καταγράψει ως στόχους δημόσιας καταδίκης.

“Οι ναζί έκαναν το ίδιο πράγμα σχεδιάζοντας του άστρο του Δαυίδ στις πόρτες των Εβραίων το 1940 κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ουκρανίας”, σχολιάζει ο παρουσιαστής. Και όπως είναι λογικό, ακολουθούν εικόνες όπου κάτοικοι της Κριμαίας δηλώνουν ότι “πρέπει να έλθουν οι Ρώσοι για να μας προστατέψουν”.

Τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας , τα μόνα εθνικής εμβέλειας, που αποτελούν την κύρια πηγή πληροφόρησης του πληθυσμού, δεν βλέπουν παρά τα θετικά στοιχεία της υποστήριξης της Μόσχας προς τους ρωσόφωνους της Κριμαίας και δηλώνουν, όπως και πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι, ότι οι ακραίοι εθνικιστές και οι φασίστες έχουν αναλάβει την εξουσία στο Κίεβο.

Διαβάστε: Δηλώνουν Ουκρανοί και φοβούνται…

“Η αλήθεια είναι με το μέρος της Μόσχας”

“Η αλήθεια είναι με το μέρος μας”, δήλωσε από την πλευρά του ο κεντρικός παρουσιαστής του δικτύου Rossiya 24 Ντμίτρι Κισελιόφ, που θεωρείται ο μετρ της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

“Μετά την ρωσική επέμβαση στην κριμαία, η αντι-ουκρανική προπαγάνδα αυξήθηκε σημαντικά, ξεπερώντας το επίπεδο της σοβιετικής προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων η Νατάλια Λιγάτσεβα, Ουκρανή ειδική σε θέματα μέσων ενημέρωσης.

“Το κάνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είναι τρομακτικό. Δεν βλέπω πώς θα γλυτώσουμε από αυτό”, είπε από την πλευρά της η Ξένια Λαρίνα, του ραδιοφωνικού δικτύου Ηχώ της Μόσχας, μία από τις λίγες δημοσιογράφους που έχουν υιοθετήσει επικριτικό τόνο προς τη Ρωσία.

Ακροατές και τηλεθεατές αμφισβητούν ωστόσο την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρόεδρος της ρωσικής Γερουσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι υπήρχαν “θύματα μεταξύ των οποίων και ρώσοι πολίτες”, κατά τις συγκρούσεις στην Κριμαία. Η δήλωση αυτή, η οποία πυροδοτήθηκε από φήμες, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Η δήλωση αυτή, αντικείμενο πλήθους επικρίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε μόλις πριν την ψηφοφορία κατά την οποία η ρωσική άνω βουλή έδωσε το πράσινο φως στον Βλαντίμιρ Πούτιν για στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία “μέχρι την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα”.

Και μισθοφόροι

Μεταξύ των άλλων στοιχείων της προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης, η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει συνεχώς ότι “μισθοφόροι” που έχουν έλθει από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ενισχύουν τις τάξεις των φιλοδυτικών στο Κίεβο.

Όμως δεν κάνουν ποτέ λόγο για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία, αφού ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται για ρώσους στρατιώτες, αλλά για “τοπικές ομάδες αυτοάμυνας”.

Η κάλυψη των εξελίξεων από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συμβαίνει στους ρωσικούς ιστότοπους, που μεταδίδουν βίντεο όπου στρατιώτες παραδέχονται ότι είναι Ρώσοι ή άλλα που δείχνουν στρατιωτικά οχήματα με ρωσικές πινακίδες σταθμευμένα μπροστά σε ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία.

Για να καταγγείλουν αυτά που θεωρούν κρούσματα παραπληροφόρησης, ουκρανοί δημοσιογράφοι έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδα στη ρωσική γλώσσα, το “Fakestop” που συγκεντρώνει τις πληροφορίες που μεταδίδονται από τα ρωσικά δίκτυα και που έχουν αποδειχθεί ψεύτικες ή τουλάχιστον πολύ αμφισβητήσιμες.

Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα αποκαλύπτει ότι το Pervyi Kanal μετέδωσε ρεπορτάζ με θέμα “μαζική συρροή ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία” , χρησιμοποιώντας οπτικό υλικό που έδειχνε αυτοκίνητα που περίμεναν να διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις