Πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες έχουν περάσει δύσκολα στη ζωή τους, λίγοι όμως έχουν ζήσει όσα έζησε ο Ασίς Τακάρ, ο οποίος στα 12 χρόνια του είδε τους γονείς του να χάνουν τα πάντα και να φεύγουν οικογενειακώς από τη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τη φοβερή γενοκτονία.

Ο 32χρονος σήμερα άνδρας, ωστόσο, είναι εκατομμυριούχος και έχει κατακτήσει τον κόσμο με τον όμιλο επιχειρήσεών του.

Το 1994, ο ίδιος, οι γονείς του και η αδελφή του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρουάντα. Αφού βρήκαν καταφύγιο μαζί με 1.200 ακόμη τρομοκρατημένους ανθρώπους σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα, κατάφεραν να μπουν σε μία πτήση και να αφήσουν πίσω τους τη φρίκη.

“Ευτυχώς επιβιώσαμε από όλο αυτό, δυστυχώς όμως οι γονείς μου έχασαν ό,τι είχαν φτιάξει από το 1972 έως το 1993” λέει.

Για τους γονείς του, ήταν η δεύτερη φορά που έχαναν τα πάντα. Το 1972 ήταν ανάμεσα στους 50.000 με καταγωγή από την Ασία που εξορίστηκαν στην Ουγκάντα από τον Ιντί Αμίν που ήταν τότε στην εξουσία.

Έφτιαξαν ξανά τη ζωή τους στην Αγγλία, όπου γεννήθηκε ο Ασίς και επέστρεψαν στη Ρουάντα δύο χρόνια πριν ξεκινήσει η γενοκτονία, από όπου έφυγαν ξανά σαν κυνηγημένοι και εγκαταστάθηκαν στην Ουκάντα.

Στα 15 του, ο Τρακάρ πούλησε το νέο του υπολογιστή σε έναν οικογενειακό φίλο έναντι 100 δολαρίων. Συνειδητοποιώντας το πόσο εύκολο ήταν να βγάλει χρήματα, αγόρασε και πούλησε έναν δεύτερο υπολογιστή.

Δείχνοντας ένα μοναδικό επιχειρηματικό δαιμόνιο, δεν δυσκολεύτηκε να πείσει τους γονείς του να επιτρέψουν να πάρει ένα δάνειο 6.000 δολαρίων, με τα οποία εισήγαγε από το Ντουμπάι δισκέτες και άλλα προϊόντα για υπολογιστές, τα οποία δύσκολα έβρισκε κανείς στην Ουγκάντα.

Κάθε εβδομάδα λοιπόν ταξίδευε στο Ντουμπάι και έφερνε μαζί του όσα περισσότερα προϊόντα μπορούσε. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο όμιλος Mara Group…

Στη συνέχεια, έπεισε τους γονείς του να του επιτρέψουν να εγκαταλείψει το σχολείο για να ασχοληθεί με την επιχείρησή του.

Αντί να πηγαινοέρχεται, άνοιξε ένα γραφείο στο Ντουμπάι και άρχισε να πουλάει τεχνικό υλικό σε εταιρείες σε όλη την Αφρική.

Από τότε ο όμιλος Mara Group μεγάλωσε και εξαπλώθηκε σε περισσότερους τομείς, αφού μεταξύ άλλων σήμερα ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και με ξενοδοχεία, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, όπως και με τα κτηματομεσιτικά.

Σήμερα δραστηριοποιείται σε 21 χώρες, ενώ απασχολεί περισσότερους από 8.000 ανθρώπους.

Επειδή όμως δεν ξεχνά το παρελθόν του, έχει δημιουργήσει -μεταξύ άλλων- ένα ίδρυμα για νέους επιχειρηματίες στην Αφρική, από το οποίο ήδη έχουν περάσει 160.000 άνθρωποι παρακολουθώντας σεμινάρια και ακούγοντας συμβουλές για να ακολουθήσουν το δρόμο του.

Όσο για τον ίδιο, δεν μετανιώνει για τίποτα. Ούτε καν για το γεγονός ότι ο τοίχος του δεν είναι διακοσμημένος με πτυχία, όπως τα γραφεία ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται.

Ως επιχειρηματίες οφείλουμε να είμαστε διαφορετικοί, να τολμάμε. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι, ωστόσο πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος. Δεν είναι εύκολο. Θα χτυπηθείς πολλές φορές. Εσύ πρέπει να σηκωθείς, να διώξεις τη σκόνη από πάνω σου και να ξαπαπροσπαθήσεις” λέει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις