Ακυρώθηκε η επίσκεψη φαν Ρομπάι στη Μόσχα

Ακυρώθηκε η επίσκεψη φαν Ρομπάι στη Μόσχα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι ακύρωσε την επίσκεψη που αναμενόταν να πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Η αποστολή ακυρώθηκε διότι την δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι», επεσήμανε μία πηγή.

Πολλές συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές σημείωσαν ότι η επίσκεψη αυτή θα έπρεπε να παραμείνει απόρρητη, όμως η ρωσική πλευρά την αποκάλυψε.

«Η ΕΕ αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψη υπό αυτές τις συνθήκες», εξήγησε μια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της ήταν «να διατυπωθεί η απόρριψή μας για την προσάρτηση» της Κριμαίας και η διεξαγωγή «συζητήσεων για την αποκλιμάκωση και την αποφυγή νέων αποσταθεροποιητικών πρωτοβουλιών».

«Ο πρόεδρος φαν Ρομπάι δεν θα μεταβεί στη Μόσχα αύριο. Θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής», ανακοίνωσε το περιβάλλον του.

«Ήταν σημαντικό να μιλήσει κάποιος απευθείας με τον Πούτιν και το πιο κατάλληλο πρόσωπο ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου», υπογράμμισε μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή.