Πολλές εκατοντάδες Τάταροι της Κριμαίας συγκεντρώθηκαν κοντά στη Συμφερόπολη για την κηδεία ενός μέλους της κοινότητάς τους, ενός άνδρα ο οποίος, όπως καταγγέλλουν, είχε απαχθεί και υποστεί βασανιστήρια αφού είχε λάβει μέρος σε διαδηλώσεις κατά της προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία.

Ο Ρεσάτ Αμέτοφ, ηλικίας 38 ετών, είχε εξαφανιστεί την 3η Μαρτίου και η σορός του βρέθηκε το Σάββατο σε ένα δάσος, 20 χιλιόμετρα από τη Συμφερόπολη, την παραμονή του δημοψηφίσματος που οργανώθηκε για την προσάρτηση της ουκρανικής δημοκρατίας στο ρωσικό έδαφος.

Εξέχοντα μέλη της κοινότητας των Τατάρων επιβεβαιώνουν ότι ο άνδρας, πατέρας τριών παιδιών, είχε βασανιστεί μέχρι θανάτου αφού είχε συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις κατά του δημοψηφίσματος.

Οι Τάταροι, μουσουλμάνοι που αντιπροσωπεύουν το 12-15% του τοπικού πληθυσμού, απείχαν μαζικά από το δημοψήφισμα της Κυριακής για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, στην οποία αντιτίθενται κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα.

Περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα νεκροταφείο κοντά στη Συμφερόπολη προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αμέτοφ, η σορός του οποίου ήταν τυλιγμένη σε ένα πράσινο σάβανο.

«Τον χτύπησαν με βία» κατήγγειλε η θεία του Ζέρα Καντίροβα. «Είπαν ότι θα διεξαχθεί έρευνα, αλλά δε γνωρίζουμε εάν είναι αλήθεια» δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλοί εκπρόσωποι του κοινοβουλίου των Τατάρων στην Κριμαία, του Μέντζλις, είχαν προειδοποιήσει το πλήθος έναντι κάθε απόπειρας αντιποίνων.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, βασιζόμενη σε έναν οικείο του, ανέφερε ότι μάρτυρες είχαν δει τον Αμέτοφ για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην κεντρική πλατεία της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, πριν τον απομακρύνουν άνδρες με στολές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει ζητήσει από τις νέες φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας να διεξάγουν μια έρευνα για τον θάνατό του, που αντανακλά σύμφωνα με τη HRW «το κλίμα της αυθαιρεσίας» που κυριαρχεί στην χερσόνησο εδώ και μία εβδομάδα.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στην Ουκρανία, όπου έχουν καταγραφεί πολλές υποθέσεις χρήσης βασανιστηρίων σε βάρος ακτιβιστών του κινήματος αμφισβήτησης που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ένας εξ αυτών είχε βρεθεί νεκρός τον Ιανουάριο σε ένα δάσος σε ένα προάστιο του Κιέβου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις