Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε βαλλιστική δοκιμή ως απάντηση στη σύνοδο κορυφής της Χάγης ανάμεσα στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, οι οποίες κατήγγειλαν μια “προκλητική κλιμάκωση”.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς, παραβιάζοντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον του πυρηνικου προγράμματός του, εκτόξευσε δύο πυραύλους κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να ανακοινώσει πως βρίσκεται “σε στενή συνεργασία με συμμάχους και εταίρους του , κυρίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα”.

“Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να αυτοσυγκρατηθεί και να αποφύγει άλλες απειλητικές ενέργειες”, υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μαρί Χαρφ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι πύραυλοι φαίνεται πως είναι εκδοχές των πυραύλων Ροντόνγκ που θεωρούνται πύραυλοι μέσου βεληνεκούς και φθάνουν σε απόσταση 1.000 ως 1.500 χιλιομέτρων.

Ακολούθησαν μια διαδρομή 650 χιλιομέτρων πριν πέσουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.

“Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος του ιαπωνικου εδάφους, αλλά και ρωσικό και κινεζικό έδαφος”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Κιμ Μιν-Σέοκ.

Οι εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε μια συνάντηση που είχαν η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν Χιέ και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, οργανωμένη από τον Μπαράκ Ομπάμα στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Χάγη.

Αυτή η τριμερής σύνοδος κορυφής είναι η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ασιάτες ηγέτες μετά την άνοδό τους στην εξουσία πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

“Στη διάρκεια αυτών των τριών τελευταίων ετών, η στενή συνεργασία των τριών χωρών μας επέτρεψε να αλλάξουν τα δεδομένα με τη Βόρεια Κορέα”, υποστήριξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

“Η τριμερής συνεργασία μας έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην Πιονγκγιάνγκ: η απάντηση στις προκλήσεις και τις απειλές της θα δοθεί με μια φωνή”, πρόσθεσε.

“Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Δημοκρατίας της Κορέας είναι άνευ όρων (…) και μια πυρηνική Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτη”, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις