«Ίσως δεν λυθεί ποτέ το μυστήριο της πτήσης MH370» ανέφερε η μαλαισιανή αστυνομία, δύο ημέρες ή και λιγότερο, πριν τελειώσει η ζωή των μπαταριών στους αισθητήρες εντοπισμού που διαθέτει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, ενώ η τραγωδία των συγγενών συνεχίζεται.


Σύμφωνα με τον Independent, οι μπαταρίες στους αισθητήρες κρατούν περίπου 30 ημέρες και έτσι αναμένεται να τελειώσουν τη Δευτέρα ή και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Άλλες εκτιμήσεις λένε πως ίσως θα μπορούσε να διαρκέσει έως τα μέσα Απριλίου.

Ο συντονιστής των επιχειρήσεων Ανγκους Χιούστον, ανέφερε ότι η διεθνής έρευνα για την πτήση εντείνεται και επεκτείνεται. Ανακοίνωσε ότι ένα αυστραλιανό πολεμικό πλοίο και ένα βρετανικό άρχισαν κοινή υποβρύχια επιχείρηση σύροντας ευαίσθητους ανιχνευτές ηχητικών σημάτων για να εντοπίσουν σήμα από το μαύρο κουτί.

Ο Χιούστον δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Περθ ότι πλοία έχουν αναπτυχθεί χωριστά σε απόσταση 240 χλμ. σε μια πορεία που θα συγκλίνει σταδιακά και ελέγχουν τον πυθμένα του ωκεανού για να εντοπίσουν το σήμα.

Το αυστραλιανό πλοίο Ocean Shield σύρει ανιχνευτή ηχητικών σημάτων – που προμηθεύτηκε από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό – με ταχύτητα μόλις πέντε χλμ. την ώρα, ενώ το βρετανικό υδρογραφικό πλοίο HMS Echo έχει το δικό του υποβρύχιο εξοπλισμό ανίχνευσης σημάτων.

Ο Χιούστον δήλωσε ότι δύο υποβρύχια μετέχουν στο εξής στην έρευνα όπως και τέσσερα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας που προστίθενται στα δέκα στρατιωτικά αεροσκάφη τα οποία πραγματοποιούν σήμερα τις έρευνες.

Αυστραλοί εθελοντές έχουν επιβιβαστεί σε τρία πολιτικά αεροσκάφη και εργάζονται ως παρατηρητές από αέρος, ενώ το τέταρτο αεροσκάφος λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Υπηρεσιών.

Μια φρεγάτα της Μαλαισίας καταφθάνει αύριο στην περιοχή και μια αυστραλιανή φρεγάτα θα ενταχθεί στα μέσα που χρησιμοποιούνται στις έρευνες σε τέσσερις ημέρες.

Το Κέντρο Συντονισμού ανακοίνωσε ότι το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Echo έλαβε ένα σήμα χθες, ενώ κατευθυνόταν στην περιοχή των ερευνών αλλά το σήμα δεν προήλθε από το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, μετέδωσε το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Θόρυβοι από φάλαινες ή από πλοία θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τους ευαίσθητους ηχητικούς δέκτες του πλοίου, σύμφωνα με το JACC.

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια της κυνικής δήλωσης από την αστυνομία, ο μαλαισιανός πρωθυπουργός, Νατζιμπ Ρατζάκ, διαβεβαίωσε –κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Περθ της Αυστραλίας όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού της επιχείρησης αναζήτησης – ότι «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να υπάρξουν απαντήσεις».

Τέσσερις εβδομάδες μετά την απώλεια του αεροσκάφους από τα ραντάρ, η έρευνα στον Ινδικό Ωκεανό, η οποία έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις βρίσκεται στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Στην επιχείρηση συμμετέχουν πολεμικά πλοία και οκτώ αεροσκάφη, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν συντρίμμια.

Ούτε οι αστυνομικές αρχές έχουν να επιδείξουν πρόοδο. Ο επικεφαλής της μαλαισιανής αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι έχει διερευνηθεί κάθε δυνατή πτυχή της υπόθεσης, αλλά δεν έχουν καταφέρει να βρουν κάτι ύποπτο. Τόνισε ότι ερευνήθηκαν ακόμη και τα γεύματα που προσέφερε η εταιρεία κατά την πτήση και το φορτίο.