Ουκρανία: Τελεσίγραφο 48 ωρών στους φιλορώσους

Ουκρανία: Τελεσίγραφο 48 ωρών στους φιλορώσους
Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει και πάλι στη γειτονική της χώρα, ενώ ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η κατάσταση στην αν. Ουκρανία, θα επιλυθεί εντός των προσεχών 48 ωρών ακόμα και με τη βία εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δεν έχουν λόγους για να ανησυχούν", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Η Ρωσία έχει διακηρύξει επανειλημμένως ότι δεν διεξάγει ασυνήθεις ή εκτός προγράμματος στρατιωτικές δραστηριότητες στο έδαφός της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίες θα είχαν στρατιωτική σημασία".

Ταυτόχρονα στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την άμβλυνση της έντασης στην Ουκρανία.

"Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές δεν είναι σαφές ότι η Ρωσία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ενώπιον του κοινοβουλίου.

"Κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε: από την μία πλευρά συνεχίζουμε τον διάλογο, αλλά από την άλλη πλευρά καθιστούμε σαφές ότι κατά την δική μας άποψη η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην επιλογή του δικού της δρόμου προς την ανάπτυξη. Αυτό το ζητούμε. Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της για το μέλλον της", είπε.

Διαβάστε: Φιλορώσοι αυτονομιστές: "Δεν έχουμε ούτε εκρηκτικά ούτε ομήρους"

Από το Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, θα επιλυθεί εντός των προσεχών 48 ωρών και ότι θα γίνει χρήση βίας, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

"Υπάρχουν δύο επιλογές - από τη μία πλευρά, η πολιτική επιλογή και οι διαπραγματεύσεις και από την άλλη η βία", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους.

"Για εκείνους που θέλουν διάλογο, προτείνουμε συνομιλίες και μία πολιτική διευθέτηση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση, θα λάβει μία στιβαρή απάντηση από τις ουκρανικές αρχές", είπε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και τη Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ότι τετραμερείς συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.