Φιλορώσοι επιτέθηκαν σε τμήμα στην Οδησσό

Φιλορώσοι επιτέθηκαν σε τμήμα στην Οδησσό
Δύο χιλιάδες φιλορώσοι επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, σπάζοντας την πόρτα του και παράθυρα.

Το πλήθος των ανθρώπων περικύκλωσαν το κτίριο ζητώντας την απελευθέρωση των συντρόφων τους που βρίσκονται υπό κράτηση μετά την πυρκαγιά και τις συγκρούσεις με τους 40 και πλέον νεκρούς.

Οι αστυνομικοί που είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου άρχισαν να απελευθερώνουν έναν έναν τους συλληφθέντες, τους οποίους το πλήθος χαιρέτισε ως «ήρωες».

«Μπράβο!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι για την απελευθέρωση των 67 κρατουμένων.

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε αναφέρει ότι «το πλήθος στέκεται απλά έξω από το αστυνομικό τμήμα και φωνάζει συνθήματα για την απελευθέρωση των κρατουμένων».

Ο ίδιος είπε ότι περίπου 170 άνθρωποι είχαν αρχικά συλληφθεί αφότου οι φιλορώσοι είχαν συγκρουστεί με τους υποστηρικτές της ενότητας στην Ουκρανία την Παρασκευή, ωστόσο έκτοτε περίπου 50 είχαν αποφυλακισθεί.

Δείτε το βίντεο: 

Ουκρανός πρωθυπουργός: Σχέδιο των Ρώσων οι δολοφονίες στην Οδησσό

Τα βίαια επεισόδια στην Οδησσό που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 40 και πλέον ανθρώπων αποτελούν μέρος «ενός ρωσικού σχεδίου με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Αυτό που συνέβη στην Οδησσό αποτελεί μέρος ενός σχεδίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας και του Κράτους της» επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Οδησσό στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τοπικής κοινωνίας.

«Η Ρωσία έστειλε κάποιους εδώ για να προκαλέσουν το χάος όμως η χώρα πρέπει να ενωθεί και να συμφιλιωθεί για να μη δώσει στους τρομοκράτες που στηρίζει η Μόσχα την ευκαιρία να διχάσουν το λαό μας» συνέχισε ο ίδιος.

«Ο στόχος της Ρωσίας είναι να επαναλάβει στην Οδησσό ό,τι συνέβη στα Ανατολικά» προσέθεσε ο ίδιος. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχουν χρηματοδοτήσει και οργανώσει επαγγελματίες που έχουν χειραγωγήσει απλούς πολίτες, όμως η ενότητά μας θα είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους τρομοκράτες».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά τα γεγονότα της 2ας Μαΐου όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας της πόλης απομακρύνθηκαν και θα αντικατασταθούν καθώς απέτυχαν στο έργο τους.

Εάν είχαν κάνει τη δουλειά τους, υποστήριξε, (τα σχέδια) «αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων θα είχαν αποτραπεί».

Φορώντας μαύρο κοστούμι και γραβάτα, ως ένδειξη πένθους, ο Αρσένι Γιατσενιούκ εξέφρασε «τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φρικτής τραγωδίας» και διαβεβαίωσε ότι «η Δικαιοσύνη θα ξεκινήσει έρευνες για να εξακριβώσει ποιος δεν έκανε το καθήκον του».

Παράλληλα απέρριψε τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η κυβέρνησή του προκαλεί αιματοκύλισμα στην ανατολική Ουκρανία με την επιχείρηση που πραγματοποιεί με στόχο να αποκαταστήσει την εξουσία του Κιέβου στις πόλεις που ελέγχουν οι αντάρτες.

«Η διαδικασία του διαλόγου έχει ξεκινήσει, μόνο που πνίγηκε από τον ήχο των πυροβολισμών των αυτόματων όπλων ρωσικής παραγωγής» υπογράμμισε.Στη Μόσχα ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ

Ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, πρόκειται να μεταβεί την Τετάρτη 7η Μαΐου στη Μόσχα στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας, ο οποίος ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ, «θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στη Μόσχα την 7η Μαΐου στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία», όπως ανέφερε η ρωσική προεδρία στην ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.