Μία αιφνίδια άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό και η ταχεία κίνηση των θερμών υδάτινων μαζών προς ανατολάς αυξάνει την ανησυχία ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του έτους θα είναι το ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες, προειδοποιεί αυστραλός επιστήμονας.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο -που συνίσταται στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό- επηρεάζει τις κινήσεις των ανέμων και προκαλεί πλημμύρες και ξηρασία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Πολλά μοντέλα μετεωρολογικής πρόβλεψης δείχνουν ότι το Ελ Νίνιο είναι πιθανόν να αναπτυχθεί περί τα μέσα του έτους, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με την έντασή του, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο δρ Γουεντζού Κάι, του Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του Ειρηνικού Ωκεανού, επάνω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν σε άλλες χρονιές εμφάνισης του Ελ Νίνιο και η ταχεία κίνηση των θερμών υδάτινων μαζών προς ανατολάς αυξάνει την ανησυχία για την εμφάνιση ενός ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο φέτος.

Ενα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο εμφανίζεται νωρίς και έχουμε παρατηρήσει αυτό το γεγονός τους τελευταίους δύο μήνες, πράγμα ασυνήθιστο. Ο άνεμος που προκάλεσε τη θέρμανση είναι ισχυρός και δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις, δηλαδή τη συγκέντρωση ήδη μεγάλης θερμότητας στο σύστημα ώστε να προκληθεί ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, εξηγεί ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η προοπτική της εμφάνισης του Ελ Νίνιο θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους δύο μήνες, αν και η πρόβλεψη της έντασής του είναι δύσκολη.

Η πιθανότητα ανάπτυξης ενός φαινομένου Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του 2014 υπερβαίνει το 70%, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας στις 8 Απριλίου. Η επόμενη πρόβλεψη θα ανακοινωθεί αύριο, ενώ η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Τόκιο για το φαινόμενο αναμένεται εντός των επομένων δύο εβδομάδων.

Η χρονιά 1997 -1998 ήταν η χειρότερη ως προς τις συνέπειες του φαινομένου. Τότε οι εκτεταμένες πλημμύρες του ποταμού Γιανγκτσέ είχαν προκαλέσει τον θάνατο 1.500 ανθρώπων.


Ενα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο αυξάνει επίσης τις ανησυχίες για επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή στην Ασία και την Αυστραλία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις