Η αμερικανική ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine αντέδρασε έντονα κατά του αμερικανικού λόμπι των όπλων, της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA), που επιδιώκει να αποτρέψει την επικύρωση από τη Γερουσία του διορισμού νέου γενικού διευθυντή Υγείας στις ΗΠΑ.

Η NRA διεξάγει εκστρατεία κατά του δρα Βίβεκ Μέρθι, ο διορισμός του οποίου στη θέση του επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ είχε εγκριθεί στις 27 Φεβρουαρίου σε ψηφοφορία σε αρμόδια επιτροπή “μόνο και μόνο γιατί υποστήριξε λογικές μεθόδους ελέγχου των όπλων και τον περιορισμό των πωλήσεων πολεμοφοδίων”, γράφουν οι συντάκτες του άρθρου, τρεις γιατροί.

“Με δεδομένο ότι 30.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από πυρά στις ΗΠΑ, οι θέσεις του δρα Μέρθι για εν δυνάμει μέτρα προστασίας δεν προκαλούν έκπληξη”, προσθέτουν υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ικανότητα του δρα Μέρθι, μέλους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Είναι η πρώτη φορά που η NRA χρησιμοποιεί την επιρροή της κατά του διορισμού ενός “Γενικού Αρχιάτρου” στις ΗΠΑ, ενώ αυτός ουδεμία αρμοδιότητα έχει για τις ρυθμίσεις για τα όπλα.

Η NRA κινητοποίησε τις δυνάμεις της κατά του δρ Μέρθι παρά το γεγονός ότι αυτός δήλωσε σαφώς κατά την ακρόασή του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας πως οι προσπάθειές του θα επικεντρωθούν, εφόσον εγκριθεί ο διορισμός του, στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και όχι των όπλων, γράφουν οι συντάκτες.

Παρά ταύτα, 10 δημοκρατικοί γερουσιαστές είναι “κατά τα φαινόμενα έτοιμοι να καταψηφίσουν το διορισμό του δρα Μέρθι λόγω της άποψής του για τα όπλα, σε μια επίδειξη τεράστιας πολιτικής επιρροής που οι γερουσιαστές μας εκχώρησαν στη NRA”, προσθέτουν.

Στην ιστοσελίδα της, η NRA κατηγορεί τον δρα Μέρθι για “πολιτικό ακτιβισμό υπέρ ριζοσπαστικών μέτρων για τον έλεγχο των όπλων που προκαλούν μεγάλες ανησυχίες ως προς την ικανότητά του να εξετάσει αντικειμενικά θέματα που αφορούν 100 εκατομμύρια κατόχους όπλων στις ΗΠΑ”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις