Αυστραλοί ερευνητές ισχυρίζονται πως σε ιατρικές δοκιμές χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα φυκιών για την ανάπλαση δερματικού ιστού και την αναγέννηση των οστών. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη, όπως λένε, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος και η σχιζοφρένεια.

Το μυστικό φαίνεται να έγκειται στα κύτταρα των φυκιών που δεν περιβάλλονται από αγγειακό ιστό, αλλά χρησιμοποιούν μια ζελατινώδη ουσία για να διατηρούνται ενωμένα. Αυτή την ουσία και τα κύτταρα αποφάσισε να μελετήσει το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο Γουόλογκονγκ της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Γκόρντον Γουάλας, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποιεί τρισδιάστατη τεχνολογία και αναμιγνύει εκχυλίσματα φυκιών με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, τα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται διαρκώς και χρησιμεύουν για την ανανέωση των κατεστραμμένων ιστών.

«Η γκάμα και οι διαφορετικές ποικιλίες χημικών ενώσεων που είναι διαθέσιμες και μπορούν να εκχυλιστούν από φύκια μας δίνουν μια ανεκμετάλλευτη πηγή που μπορεί να αξιοποιηθεί σε εφαρμογές όπως η τρισδιάστατη αναπαραγωγή (κυττάρων)

«Πραγματικά, απλώς σκαλίζουμε την επιφάνεια προς το παρόν», δήλωσε ο καθηγητής Γουάλας για την επιστημονική καινοτομία που είναι ακόμα στην αρχή της. Ο καθηγητής και η ερευνητική του ομάδα πιστεύουν πως οι χημικές αυτές ενώσεις που εντοπίζει κανείς στα φύκια έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν στην θεραπεία ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, η σχιζοφρένεια και ο καρκίνος.

Χιλιάδες είδη από τοπικές ποικιλίες φυκιών βρίσκονται στην Αυστραλία, όμως παραμένουν μια αναξιοποίητη πηγή.

Η εμπορική αξία των φυκιών στην παγκόσμια αγορά εκτιμάται ότι αγγίζει τα 6 δισ δολάρια ετησίως στους τομείς των τροφίμων, των φαρμακευτικών και αγροτικών προϊόντων.Μια από τις πρώτες εμπορικές «φάρμες» φυκιών στην Αυστραλία αναπτύσσεται από την βιολόγο θαλάσσιας ζωής Δρ. Πία Γουίνμπεργκ, πρώην διευθύντρια του Ινστιτούτου για τη θαλάσσια ζωή στο Σόαλχέιβεν, στο Πανεπιστήμιο Γουόλογκονγκ.

«Όπως ακριβώς έχουμε μοναδικούς ευκαλύπτους, καγκουρό και άλλα είδη στην ήπειρό μας, έχουμε το ίδιο μοναδικά φύκια», είπε Δρ. Γουίνμπεργκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις