Περισσότερο από πέντε αιώνες μετά το ναυάγιο της ναυαρχίδας του Χριστόφορου Κολόμβου «Σάντα Μαρία» στην Καραϊβική, μια αρχαιολογική αποστολή ανακοίνωσε πως βρήκε βυθισμένα κατάλοιπα του πλοίου έξω από τις ακτές της Αϊτής!

Αν αληθεύει η είδηση, που παρουσιάζει η Independent, θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών.

«Η γεωγραφική θέση του ναυαγίου, η μορφολογία του βυθού και αρχαιολογικά στοιχεία είναι ισχυρότατες ενδείξεις ότι το ναυάγιο που βρήκαμε ανήκει στην Σάντα Μαρία» λέει ο επικεφαλής της αποστολής και κορυφαίος υποβρύχιος αρχαιολόγος, Barry Clifford.

Ο εντοπισμός του ναυαγίου έγινε δυνατός μόνο μετά το 2003, όταν μια άλλη αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε ερείπια που ταυτοποιήθηκαν ως ένα φρούριο που περιγράφει ο Κολόμβος στο ημερολόγιο του. Με βάση τα στοιχεία αυτά, υπολογίστηκε η πιθανή θέση της Σάντα Μαρία και οι πρώτες αναγνωριστικές καταδύσεις έγιναν μερικούς μήνες αργότερα.

Έκτοτε έχουν γίνει πολλές άλλες ερευνητικές αποστολές και έχουν βρεθεί αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα κανόνι, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με τα όσα ξέρουμε για τη Σάντα Μαρία.

Όταν όμως η αποστολή γύρισε για να ανελκύσει τα αντικείμενα αυτά, τον περασμένο μήνα, βρήκε το ναυάγιο συλημένο από λαθροδύτες που πιθανόν είχαν παρακολουθήσει τους αρχαιολόγους.

Ήδη ετοιμάζεται μεγάλη υποβρύχια έρευνα, σε συνεργασία με το κράτος της Αϊτής που θα αναλάβει την φύλαξη και ασφάλεια του χώρου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις