Η κατασκευή ενός υπόγειου τείχους από πάγο άρχισε στον κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Το μήκους 1,5 χλμ. τείχος γύρω από τα κτίρια των τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων ελπίζεται ότι θα σταματήσει τη μόλυνση των υπογείων υδάτων εμποδίζοντάς τα να ρέουν μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων.

Η Tokyo Electric Power Co, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, προσπαθεί να βρει κάποια λύση για τις μεγάλες ποσότητες μολυσμένου από ραδιενέργεια ύδατος, καθώς συνεχίζει να διοχετεύει νερό σε τρεις αντιδραστήρες για να τους διατηρήσει ψυχρούς.

Οι πυρήνες των τριών από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού είχαν αρχίσει να λιώνουν μετά το τσουνάμι που έπληξε την εγκατάσταση το Μάρτιο του 2011.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα δαπανήσει περίπου 32 δισ. γεν σε αυτό το χωρίς προηγούμενο σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου 1.550 σωλήνες θα περάσουν βαθιά μέσα στο έδαφος ώστε να κυκλοφορεί μέσω αυτών ψυκτικό υγρό και να παγώνει το γύρω χώμα.

Η Ρυθμιστική Αρχή της πυρηνικής ενέργειας έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στην Tokyo Electric για να αρχίσει την κατασκευή αφού η εταιρεία Kajima Corp που ανέλαβε το έργο έπεισε τη ρυθμιστική αρχή ότι δεν θα προκληθεί σημαντική καθίζηση στις εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις