Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ προσέφερε εμμέσως συμβουλές στον νυν ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ 10, Ντέιβιντ Κάμερον, για το ανοιχτό ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέκλεισε όμως την πιθανότητα να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι ο πρώην πρωθυπουργός αναζητά έναν σημαντικό πανευρωπαϊκό ρόλο μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες οι ευρωσκεπτικιστές κατήγαγαν σημαντικές εκλογικές νίκες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μπλερ προσφέρθηκε να παράσχει αμισθί τις υπηρεσίες του όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη συνάντηση που είχε με τη καγκελάριο Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, τροφοδοτώντας έτσι τις φήμες ότι πιθανόν επιδιώκει να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όμως ο Μπλερ, ο οποίος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που καταγράφεται σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη Βρετανία για τον τρόπο που χειρίστηκε τον πόλεμο του Ιράκ, διέψευσε ότι επιδιώκει να του ανατεθεί ο ρόλος, να γίνει δηλαδή ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν είμαι υποψήφιος… αυτό δεν πρόκειται να γίνει» είπε ερωτηθείς σχετικά.

Εξήγησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί πως το Λονδίνο θα πρέπει να προσπαθήσει να αναμορφώσει την ΕΕ.

«Το κρίσιμο σημείο όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης είναι να εξασφαλίσουμε ότι το ζήτημα της (συμμετοχής ή μη της) Βρετανίας στην Ευρώπη δεν θα μας βγάλει από το παιχνίδι των ευρύτερων θεμάτων», είπε.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Συμβουλίου θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά στις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, τόνισε ο Μπλερ, αναφέροντας ότι χρειάζεται ένα σαφές «μανιφέστο για την αλλαγή» στην Ευρώπη , συμπεριλαμβανομένης της εντατικότερης συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο και η άμυνα.

Αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές το 2016, ο συντηρητικός Κάμερον έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα για την πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017.

Ο Μπλερ, ο οποίος ηγήθηκε του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας σε τρεις διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες μεταξύ της περιόδου από το 1997 έως το 2007, ήταν ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2009.

Τελικά ο ρόλος αυτός ανατέθηκε στον Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις