Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν και το κινεζικό καθεστώς έχει λάβει προληπτικά μέρα, ώστε να αποτραπεί στο Πεκίνο κάθε εκδήλωση μνήμης για μία από τα πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης κινεζικής ιστορίας.

Απόλυτη τάξη επικρατεί σήμερα στην Πλατεία Τιενανμέν, η οποία αποκλείστηκε από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας για να προληφθεί οποιαδήποτε απόπειρα δημόσιας αναφοράς στην 25η επέτειο της πολυαίμακτης καταστολής της “άνοιξης του Πεκίνου”.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters και του Associated Press, στην πλατεία είναι έντονη η παρουσία αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, που έχουν δημιουργήσει ένα κλοιό, ελέγχοντας τις ταυτότητες και τις τσάντες όσων θέλουν να πλησιάσουν.

Μετά την καθημερινή έπαρση της σημαίας, οι ξένοι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν.

Μόνο στο Χονγκ Κονγκ αναμένεται να γίνει και φέτος η λιτή εκδήλωση μνήμης στα θύματα το βράδυ της Τετάρτης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κινεζικές Αρχές προέβησαν σε δεκάδες συλλήψεις ακτιβιστών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ακύρωση κάθε τελετής μνήμης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 66 άνθρωποι συνελήφθησαν προληπτικά, ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό ή απομακρύνθηκαν από το Πεκίνο καθώς πλησίαζε η επέτειος.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να τους απελευθερώσει.

Οι κινεζικές Αρχές έχουν απαγορεύσει αυστηρά κάθε αναφορά στα γεγονότα της Πλατείας Τιενανμέν, ενώ η πλειοψηφία της κινεζικής νεολαίας βρίσκεται σε απόλυτη άγνοια.

Μπροστά στο Πανεπιστήμιο του Μπεϊντά, από όπου ξεκίνησε το κινεζικό κίνημα για τη δημοκρατία, οι απαντήσεις των φοιτητών στους δημοσιογράφους είναι: “Πού, πότε, το 1989′”, “Δεν ξέρω και πολλά για το θέμα αυτό”, “Εγώ, κάτι έχω ακούσει να λένε…Ούτε που είχαμε γεννηθεί τότε!”.Πριν 25 χρόνια…

Τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989, έπειτα από επτά εβδομάδες κινητοποιήσεων των διαδηλωτών, στην πλειοψηφία τους φοιτητών και εργατών, που ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες με την υποστήριξη εκατοντάδων τανκς ξεκίνησαν την επίθεση, πυροβολώντας εναντίον του πλήθους για να ανοίξουν δρόμο προς την εμβληματική πλατεία στο κέντρο του Πεκίνου και να πνίξουν στο αίμα την κινητοποίηση.

Κανένας επίσημος απολογισμός δεν έχει δοθεί για την καταστολή της άνοιξης του Πεκίνου.

Όμως στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ανεξάρτητες πηγές αναφέρονται σε εκατοντάδες έως και χιλιάδες νεκρούς μόνο στο Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις