Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν ζήτησε να δοθεί στο Βόλγκογκραντ και πάλι το όνομα Στάλινγκραντ, η μάχη του οποίου υπήρξε ένα μείζον γεγονός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

“Ουδέποτε αμφέβαλα για την ανάγκη να αποδοθεί στο Στάλινγκραντ το όνομά του. Όχι προς τιμήν του Στάλιν, αλλά για το καλό των κατοίκων του”, έγραψε ο Ρογκόζιν στο Twitter.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε θετικά σ’ ένα αίτημα προς αυτή την κατεύθυνση που διατυπώθηκε από ένα παλιό σοβιετικό πολεμιστή την ημέρα των εορτασμών της επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία.

Η αλλαγή της ονομασίας μιας πόλης ανήκει “σύμφωνα με τους νόμους μας”, “στην αρμοδιότητα της περιφέρειας και του δήμου. Στην περίπτωση αυτή οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να ψηφίσουν σ’ ένα δημοψήφισμα”, δήλωσε ο Πούτιν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, και πρόσθεσε: “Θα ενεργήσουμε με βάση την απόφαση των κατοίκων”.

Η μάχη του Στάλινγκραντ (1942-1943), η οποία σήμανε την πρώτη γερμανική ήττα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξακολουθεί να θεωρείται από τους Ρώσους η μάχη που έσωσε την Ευρώπυη από το ναζισμό.

Η μάχη αυτή, μια από τις φονικότερες της ιστορίας, άλλαξε την πορεία της σύγκρουσης στη Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε μέχρι τότε αποθαρρυνθεί από πολλές ηχηρές ήττες.

Το Στάλινγκραντ, το οποίο είχε ισοπεδωθεί εξαρχής από τους βομβαρδισμούς των γερμανικών αεορπλάνων, ανοικοδομήθηκε σχεδόν πλήρως μετά τον πόλεμο και το 1961 μετονομάσθηκε σε Βόλγκογκραντ από τον Νικίτα Χρουστσόφ. Πριν από τη σοβιετική επανάσταση, η πόλη έφερε το όνομα Τσαρίτσιν.

Οι αρχές της πόλης ψήφισαν τον Ιανουάριο του 2013 μια απόφαση βάσει της οποίας η πόλη ξαναβρίσκει το παλιό της όνομα έξι ημέρες το χρόνο, μεταξύ των οποίων η 2α Φεβρουαρίου και η 9η Μαΐου, ημερομηνία που γιορτάζεται στη Ρωσία το τέλος του πολέμου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις