Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι συγκροτεί μια επιτροπή που θα ερευνήσει τις πρακτικές των καθολικών ιδρυμάτων που φιλοξενούσαν ανύπαντρες νεαρές μητέρας αλλά και την τύχη των μωρών τους, μετά την αποκάλυψη ότι περίπου 800 παιδιά ενταφιάστηκαν ανώνυμα, σε ομαδικό τάφο, μεταξύ 1925-1961 στην πόλη Τούαμ.

“Η κυβέρνηση (…) αποφάσισε να συστήσει μια ερευνητική επιτροπή με πλήρη νομική δικαιοδοσία, ώστε να εξεταστούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα ιδρύματα αυτά σε όλη τη χώρα”, δήλωσε ο υπουργός Τσάρλι Φλάναγκαν που είναι αρμόδιος για τα δικαιώματα των παιδιών.

Σύμφωνα με τον Φλάναγκαν, “είναι ουσιώδες” να διακριβωθεί τι συνέβαινε σε αυτά τα καθολικά ιδρύματα που φιλοξενούσαν χιλιάδες ανύπαντρες νεαρές μητέρες και τα παιδιά τους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αποκάλυψη, την περασμένη εβδομάδα, της ιστορικού Κάθριν Κόρλις, ότι 797 παιδιά – στην πλειονότητά τους βρέφη – πέθαναν στο μοναστήρι των Αδελφών του Ελέους στο Τούαμ στο διάστημα από το 1925 μέχρι το 1961 και θάφτηκαν όλα μαζί σε έναν σηπτικό βόθρο.

“Στο τοπικό κοιμητήριο, σε έναν οικογενειακό τάφο, θάφτηκε μόνο ένα παιδί. Για αυτό είμαι σίγουρη ότι στον ομαδικό τάφο υπάρχουν τα λείψανα 796 παιδιών”, δήλωσε η ιστορικός στην εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ.

“Πρέπει να ερευνήσουμε την υψηλή θνησιμότητα σε αυτά τα ιδρύματα, να ερευνήσουμε τις πρακτικές τους για τους ενταφιασμούς. Θα πρέπει επίσης να δούμε θέματα που σχετίζονται με τις υιοθεσίες, αλλά υπάρχει επίσης και το ζήτημα των κλινικών δοκιμών”, είπε ο υπουργός.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης αλλά και εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία ζήτησαν την Δευτέρα να επεκταθεί η έρευνα και να περιλάβει και τα πειράματα με εμβολιασμούς παιδιών “πειραματόζωων” που γίνονταν πριν από πολλές δεκαετίες.

Η υπόθεση των πειραματικών εμβολιασμών είχε ερευνηθεί κατ’ επανάληψη πριν από μια 15ετία, όμως τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Την Δευτέρα ο ραδιοφωνικός σταθμός Newstalk αποκάλυψε ότι 80 παιδιά ασθένησαν όταν τους χορηγήθηκαν κατά λάθος εμβόλια για ζώα, τη δεκαετία του 1970.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις