Oι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν την Τρίτη στη σύλληψη τουλάχιστον 11 αξιωματικών της αστυνομίας στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών που στόχευαν τον ισλαμοσυντηρητικό πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αξιωματικοί αυτοί συνελήφθησαν στην Άγκυρα, το Καραμπιούκ (βορειοανατολικά) και το Γιοζγκάτ (κεντρικά). Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες σε 12 σπίτια.

Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι ότι είχαν κρύψει συσκευές εγγραφής, στο γραφείο και το επίσημο όχημα του επικεφαλής της κυβέρνησης, διευκρίνισε το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN- Turk.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται πρώην υπεύθυνοι της ειδικής μονάδας της αστυνομίας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του Ερντογάν προσέθεσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε αποκαλύψει το Δεκέμβριο του 2012 ότι μικρόφωνα είχαν ανακαλυφθεί στο γραφείο και την κατοικία του.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, που κυβερνά την χώρα από το 2003, είχε βρεθεί στο επίκεντρο τον περασμένο Δεκέμβριο ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς, κατά τη διάρκεια του οποίου οι διάλογοι με τις ιδιωτικές συνομιλίες του είχαν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο.

ΕΕ: Προτροπή για αποκλιμάκωση της έντασης

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε προέτρεψε τους κυβερνώντες στην Τουρκία να προσπαθήσουν να κατευνάσουν τις πολιτικές εντάσεις που συγκλονίζουν την χώρα τους και έχουν ως αποτέλεσμα να απομακρύνεται από το δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι θα υιοθετηθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν μια ακόμα μεγαλύτερη πόλωση της κοινωνίας» της Τουρκίας δήλωσε ο Φίλε ενώπιον των δημοσιογράφων έπειτα από μια επίσκεψη στην Άγκυρα.

Ο Σλοβάκος επίτροπος, που είχε επαφές με τους κυριότερους Τούρκους αξιωματούχους, υπενθύμισε ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ απαιτεί «έναν αυξημένο βαθμό συναίνεσης» από τους πολίτες ενός υποψήφιου κράτους μέλους.

Ο Φίλε επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Ευρώπης, κυρίως σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης, του διαχωρισμού των εξουσιών και του κράτους δικαίου.

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν θα αποκαλύψει το όνομα του υποψηφίου του για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 και 24 Αυγούστου, το οποίο εκτός απροόπτου θα είναι το δικό του, πριν από τα τέλη του μήνα.

«Οι διαβουλεύσεις μας συνεχίζονται (…) θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως τα τέλη του μήνα. Επειδή έχουμε περιθώριο μέχρι την 3ην Ιουλίου να το κάνουμε. Ας δούμε πρώτα ποιος είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας που εκφωνεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις