«Σε λιγότερο από έναν μήνα θα είμαστε στη Βαγδάτη και η πρωτεύουσα θα πέσει από την Επανάσταση» αναφέρουν στον ανταποκριτή του BBC, σουνίτες μαχητές, που δεν ανήκουν στον Ισλαμικό Στρατό του Ιράκ και του Λεβάντε, αλλά μάχονται στο πλευρό τους κατά του Αλ Μάλικι.

Μιλώντας από την «κουρδική» πόλη Ερμπίλ, όπου υπάρχει θύλακας κατά της ιρακινής κυβέρνησης οι μαχητές ζητούν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να στηρίξουν τον αγώνα τους τονίζοντας ότι «δεν είναι τρομοκράτες» αλλά θέλουν την ανατροπή της κυβέρνησης του ιρακινού πρωθυπουργού.

«Θέλουμε να πούμε στις ΗΠΑ ότι αυτή δεν είναι μια επανάσταση του Ισλαμικού Στρατού αλλά μία επανάσταση των σουνιτών» τονίζουν.

Εκπρόσωπος των ανταρτών αναφέρει πως οι σουνίτες μαχητές είναι προσωρινά σύμμαχοι του Ισλαμικού Στρατού καθώς υπάρχει παραδοσιακά αντιπαράθεση μεταξύ της οργάνωσης και των σουνιτικών φυλών, η οποία μπήκε στην άκρη καθώς τώρα τους ενώνει ένας κοινός στόχος.

Το ρεπορτάζ του BBC αναφέρει πως ο στόχος της κατάκτησης της Βαγδάτης δεν μοιάζει όσο απλός όσο υποστηρίζουν οι αντάρτες, όσο μάχιμοι και αν είναι και όσο μίσος και αν τρέφουν για την πρώτη ιρακινή κυβέρνηση που εγκαταστάθηκε μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Προσθέτει ωστόσο πως πρόσφατα το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας έπεσε στα χέρια των ανταρτών.

Προβάλλοντας τις θέσεις της αμερικανικής πλευράς, το ρεπορτάζ σημειώνει πως τώρα οι ΗΠΑ πιέζουν για μια νέα ιρακινή κυβέρνηση πιο αποδεκτή από τους σουνίτες, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος καλεί τις αρχές του Ιράκ να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.

Κλείνοντας ο ανταποκριτής του BBC μιλά για μια «μπερδεμένη καταστροφή» στο Ιράκ και ότι στο τέλος των τωρινών εχθροπραξιών, είναι πιθανόν να μην υπάρξει ένας νικητής και πως ακόμη και αν οι αντάρτες καταρρίψουν τον Αλ Μάλικι, ίσως αυτό αποτελέσει μία πρώτη νίκη σε έναν πόλεμο που πιθανόν να κρατήσει χρόνια.

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC

Ατέλειωτη αιματοχυσία…

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν ισάριθμοι έχουν τραυματιστεί στις μάχες και σε άλλες βιαιότητες στο Ιράκ μέσα στον Ιούνιο, καθώς οι σουνίτες αντάρτες συνεχίζουν να σαρώνουν περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται ένας αριθμός προσώπων που έπεσαν θύματα συνοπτικών εκτελέσεων από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε αλλά και κρατούμενοι οι οποίοι έπεσαν νεκροί από μέλη των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων που υποχωρούσαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Απαγωγές συνεχίζονται να καταγράφονται σε περιοχές στο βόρειο Ιράκ και στη Βαγδάτη. Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν απαχθεί είναι 48 Τούρκοι, που βρίσκονταν στο προξενείο της χώρας τους στη Μοσούλη όταν το ΙΚΙΛ κατέλαβε την πόλη, καθώς και 40 Ινδοί, οι οποίοι εργάζονται για μια ιρακινή κατασκευαστική εταιρεία.

Το ΙΚΙΛ έχει δημοσιοποιήσει δεκάδες βίντεο με απάνθρωπη μεταχείριση όπως αποκεφαλισμοί, εκτελέσεις στρατιωτικών εκτός μάχης, αστυνομικών και ανθρώπων οι οποίοι στοχοθετήθηκαν λόγω της θρησκείας ή της εθνοτικής τους ταυτότητας, όπως οι σιίτες και μειονοτικοί όπως οι Τουρκομάνοι, οι Σαμπάκ, οι Χριστιανοί και οι Γεζίντι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις