Οι 63 παλαιστίνιοι διοικητικοί κρατούμενοι, οι οποίοι νοσηλεύονται λόγω της απεργίας πείνας που πραγματοποιούν από τα τέλη Απριλίου, διέκοψαν την κινητοποίησή τους, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους τους.

“Οι απεργοί, οι οποίοι κατέληξαν σε μια συμφωνία με τις ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές, αποφάσισαν να αναστείλουν την κινητοποίησή τους καθώς πλησιάζει το Ραμαζάνι”, διευκρίνισε ο δικηγόρος Άσραφ Αμπού Σνένα.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που συνήφθη θα δημοσιοποιηθούν εντός της σημερινής ημέρας, πρόσθεσε ο δικηγόρος αυτός.

Η απεργία πείνας κηρύχθηκε για να καταγγελθούν οι διοικητικές κρατήσεις που επιτρέπουν να κρατούνται στη φυλακή Παλαιστίνιοι χωρίς δίκη.

Το κατασταλτικό αυτό μέτρο εντάσσεται στη νομοθεσία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κληρονομηθεί από τη Βρετανική Εντολή για την Παλαιστίνη (1920-1948).

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει να τίθενται πρόσωπα υπό κράτηση για ανανεώσιμες περιόδους έξι μηνών.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν αυτές τις κρατήσεις ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζητάει από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να βάλει τέλος σ’ αυτό το κατασταλτικό μέτρο.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές στατιστικές, 200 από τους 5.000 φυλακισμένους Παλαιστίνιους βρίσκονται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει άλλες απεργίες πείνας, η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να υιοθετηθεί ένας νόμος που θα επιτρέπει να χορηγείται δια της βίας τροφή στους απεργούς. Το κείμενο καταγγέλλεται από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις