Το τελευταίο φορτίο του συριακού χημικού οπλοστασίου, που απομακρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη χώρα στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας, μεταφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το εμπορικό πλοίο Ark Futura υπό σημαία Δανίας στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray όπου πρόκειται να καταστραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι η διαδικασία μεταφοράς 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων ολοκληρώθηκε.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας υπό την επιτήρηση αξιωματούχων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)–του διεθνούς φορέα υλοποίησης της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα.

“Μέχρι στιγμής, όλα πήγαν καλά και δεν είναι μόνο θέμα τύχης, ακόμη κι αν αυτό βοηθάει”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Τζιανλούκα Γκαλέτι, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι το Τζόια Τάουρο για να επιθεωρήσει τη διαδικασία.

Ο ίδιος είπε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε συντομότερα από το αναμενόμενο.

Οι ουσίες αυτές, οι οποίες αποτελούν τμήμα του συριακού οπλοστασίου, πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με την μέθοδο της υδρόλυσης μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, ενώ τα επικίνδυνα υποπροϊόντα από τη διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και στη Φινλανδία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η συμφωνία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου συνήφθη τον Σεπτέμβριο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ήταν μία από τις λιγοστές διπλωματικές επιτυχίες σχετικά με τη συριακή κρίση, καθώς άλλες διεθνείς προσπάθειες τερματισμού του εμφυλίου στη χώρα απέτυχαν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις