Διώρυγα Ειρηνικού - Ατλαντικού στη Νικαράγουα!

Διώρυγα Ειρηνικού - Ατλαντικού στη Νικαράγουα!
Τη διάνοιξη διώρυγας στη Νικαράγουα που θα συνδέει τους δυο ωκεανούς Ατλαντικό και Ειρηνικό, ανακοίνωσαν η κυβέρνηση της Νικαράγουας και η κατασκευάστρια κινεζική εταιρεία.

"Το κανάλι στο έδαφος της Νικαράγουα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, κατ’ εκτίμηση έχει συνολικό μήκος 278 χιλιόμετρα συμπεριλαμβανομένων και των 105 χιλιομέτρων στη λίμνη Κοσίμπολκα" δήλωσε ο μηχανικός Ντονγκ Γιουνγκ Σονγκ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με κυβερνητικούς και πανεπιστημιακούς αξιωματούχους στη Μανάγκουα.

Το κανάλι θα ξεκινά στις εκβολές του ποταμού Μπρίτο, στην ακτή του Ειρηνικού, θα περνά από τη λίμνη Κοσίμπολκα και θα οδηγεί στην Καραϊβική Θάλασσα.

Η Κοσίμπολκα είναι η κύρια πηγή του γλυκού νερού στη χώρα και η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Λατινική Αμερική μετά από τη Τιτικάκα, που είναι μεταξύ Περού και Βολιβίας.

Η κατασκευή, που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει πάνω από 40 δισ. δολάρια και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2014.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας είχε αναθέσει το 2013 στην κινεζική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ την HKND την παραχώρηση για την κατασκευή και λειτουργία του νέου καναλιού.

Το κανάλι θεωρείται εναλλακτική λύση για τη διώρυγα του Παναμά και παρουσιάζεται από τις Αρχές ως σωτηρία σε αυτή τη χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.