Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών επέκτεινε το μέτρο της απαγόρευσης μεταφοράς μη φορτισμένων ηλεκτρονικών συσκευών στους επιβάτες όλων των πτήσεων.

Μέχρι σήμερα το μέτρο ίσχυε μόνο για τους επιβάτες των πτήσεων με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Συνιστάται στους επιβάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την άφιξη και την αναχώρηση, να βεβαιώνονται ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρουν στις χειραποσκευές τους είναι φορτισμένες”, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι ταμπλέτες δεν θα επιτρέπεται να μεταφερθούν στο αεροπλάνο.

Για λόγους ασφαλείας, το υπουργείο δεν διευκρινίζει ποιους προορισμούς αφορά ιδιαίτερα το μέτρο, το οποίο προστίθεται στη δέσμη μέτρων ασφαλείας που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση για τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ.

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας ελέγχουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αεροπορικών μεταφορών.

“Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, θα μπορούν να ζητούν από τους κατόχους να ανάψουν τις συσκευές του, περιλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων. Οι μη φορτισμένες συσκευές δεν θα γίνονται δεκτές στην πτήση” και “ο επιβάτης θα είναι δυνατόν επίσης να υπόκειται σε συμπληρωματικούς ελέγχους”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι αμερικανικές Αρχές φοβούνται ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι ταμπλέτες, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να υποκρύπτουν εκρηκτικούς μηχανισμούς”, εξήγησε αρμόδια πηγή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας αποφασίσθηκε συνεπεία της αυξημένης αστάθειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανίχνευσης κινδύνου επιθέσεων από τζιχαντιστές που επιστρέφουν από τη Συρία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι περί τους 400 Βρετανοί έχουν πολεμήσει ή πολεμούν στη Συρία και “σχεδιάζουν να μάς επιτεθούν εδώ” στο Ηνωμένο Βασίλειο.