Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συνέλαβαν μία Ουκρανή πιλότο ελικοπτέρου, την οποία η Μόσχα κατηγορεί ότι ευθύνεται για τον θάνατο δύο Ρώσων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο στην ανατολική Ουκρανία.

Η πιλότος συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε ρωσικό έδαφος ενώ προσποιείτο ότι είναι πρόσφυγας που επιχειρεί να φύγει για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις, ανέφεραν οι Ρώσοι ανακριτές.

Εκείνοι επιβεβαίωσαν ότι η Ναντέτζντα Σαβτσένκο, πιλότος ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού, ενεπλάκη στον θάνατο των Ιγκόρ Κορνελιούκ και Αντόν Βολοσίν, που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο σε μια επίθεση κοντά στο Λουχάνσκ, ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών.

«Έχοντας λάβει τις συντεταγμένες του σημείου όπου βρισκόταν μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων και άλλων πολιτών κοντά στο Λουχάνσκ, τις μεταβίβασε στους αντάρτες» εξήγησε η ρωσική επιτροπή έρευνας σε μια ανακοίνωση, αναφερόμενη στις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Κίεβο αμέσως κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «απήγαγε» τη Σαβτσένκο και την ανάγκασε με τη βία να περάσει τα σύνορα, ζητώντας την «άνευ όρων απελευθέρωσή» της.

Οι δύο δημοσιογράφοι, που εργάζονταν για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας VGTRK, έχασαν την ζωή τους τη 18η Ιουνίου όταν τραυματίστηκαν από μια οβίδα διασποράς κατά τη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός κοντά στο Λουχάνσκ.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε αμέσως ότι βρέθηκαν σκοπίμως στο στόχαστρο και ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια έρευνα.

Η παρουσία στη Ρωσία της πιλότου «συνιστά μια νέα απόδειξη ότι οι τρομοκράτες καταρτίζουν και εφαρμόζουν τα εγκληματικά τους σχέδια σε στενή συνεργασία με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας» υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβελ Κλίμκιν, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι συνέλαβαν την Ουκρανή.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η Ναντέτζντα Σαβτσένκο είναι 33 ετών και έχει υπηρετήσει στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις