Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα νέο κενό ασφαλείας στα ερευνητικά εργαστήριά της, που αυτήν τη φορά αφορούσε έναν επικίνδυνο ιό της γρίπης των πτηνών, καθώς συνεχίζεται ακόμη η έρευνα για τις παραλείψεις που οδήγησαν στην ενδεχόμενη έκθεση δεκάδων εργαζομένων στο βακτήριο του άνθρακα.

Τα πρώτα ευρήματα από την εσωτερική έρευνα που διενεργείται για το επεισόδιο με τον άνθρακα, τον περασμένο μήνα, δείχνουν ότι έγιναν αλλεπάλληλες παραλείψεις από μεμονωμένους επιστήμονες και, επιπροσθέτως, δεν υπάρχει κάποια πολιτική ασφαλείας που να καλύπτει γενικά ολόκληρο το CDC.

Τα δύο αυτά γεγονότα οδήγησαν στην πιθανή έκθεση περισσότερων από 80 εργαζομένων στην Ατλάντα στο επικίνδυνο βακτήριο του άνθρακα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας ωστόσο ήρθε στο φως και ένα περιστατικό που δεν είχε αναφερθεί: τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι σε ένα εργαστήριο υψίστης ασφαλείας του CDC έστειλαν σε συναδέλφους τους στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δείγματα που περιείχαν ένα επικίνδυνο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών.

Ένας λάθος χειρισμός του ιού αυτού θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες για τους πολίτες σε σύγκριση με το βακτήριο του άνθρακα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα των δύο ασθενειών που να σχετίζονται με τα γεγονότα αυτά.

Ο διευθυντής του CDC Τόμας Φρίντεν χαρακτήρισε “πιο λυπηρό” το επεισόδιο με τον ιό της γρίπης των πτηνών, επειδή κανείς δεν φρόντισε να το αναφέρει στα ανώτερα κλιμάκια της υπηρεσίας όταν συνέβη. “Το έμαθα πριν από περίπου 48 ώρες. Τέτοια επεισόδια δεν πρέπει να συμβαίνουν”, είπε ο Φρίντεν στους δημοσιογράφους.

Το CDC ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη μεταφορά βιολογικού υλικού από και προς τα εργαστήρια βιοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των μολυσματικών παραγόντων αλλά και των αδρανών δειγμάτων. Το μορατόριουμ θα τηρηθεί μέχρι να εξετάσει το θέμα μια συμβουλευτική επιτροπή. Το εργαστήριο της γρίπης έκλεισε επίσης και δεν θα ξανανοίξει μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις