Εξήντα δύο εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία αναμένονται το Σάββατο στο Κίεβο και ελπίζουν να μπορέσουν να μεταβούν στην ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους του εθνικού αερομεταφορέα Malaysia Airlines, ενός Μπόινγκ 777, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Στην ομάδα των 62 ειδικών περιλαμβάνονται δύο ειδικοί ερευνητές στις αεροπορικές καταστροφές οι οποίοι προσκλήθηκαν από το Κίεβο για να μετάσχουν στις έρευνες, διευκρίνισε το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας.

Την ίδια ώρα η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι από τους 298 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, συνολικά 192 ήταν Ολλανδοί, μεταξύ τους ένας που είχε και αμερικανική υπηκοότητα, 44 Μαλαισιανοί, ανάμεσά τους τα 15 μέλη του πληρώματος, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 10 Βρετανοί, τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός.

“Η Malaysia Airlines συνεργάζεται στενά με τις αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών των θυμάτων της τραγωδίας ώστε να ενημερωθούν οι πλησιέστεροι συγγενείς τους”, αναφέρει ο αερομεταφορέας.

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να επιμείνει στην ανάγκη διενέργειας μιας απρόσκοπτης και αντικειμενικής έρευνας. “Είπα επίσης στο πρόεδρο Πούτιν ότι η περιοχή πρέπει να μείνει ανέπαφη πριν η ομάδα αρχίσει την έρευνά της”.

Την Παρασκευή εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη για τη διεξαγωγή “ελεύθερης και απρόσκοπτης” έρευνας.

Έκκληση για μια δίκαιη και αντικειμενική έρευνα που θα φωτίσει τις συνθήκες κατάρριψης του Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών έκανε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ όπως ανακοινώθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της κυβέρνησης της χώρας το Σάββατο.

Η έρευνα θα πρέπει να δείξει την αλήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα, αναφέρει ο κινέζος πρόεδρος σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα.

Το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines συνετρίβη την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία, σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, μια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή των 298 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό, ενώ προκάλεσε κύμα οργής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μερικών μηνών που η Malaysia Airlines χάνει αεροσκάφος της. Στις 8 Μαρτίου, ένα Μπόινγκ 777 με 239 επιβαίνοντες χάθηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος ενώ πραγματοποιούσε πτήση μεταξύ Κουάλα Λουμπούρ και Πεκίνου.