Τα συνεργεία είχαν ανασύρει 251 πτώματα και 86 τμήματα σορών μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ενώ και δεύτερο τρένο με βαγόνια-ψυγεία έχει φθάσει στην περιοχή, ανακοίνωσε ουκρανική κυβερνητική επιτροπή έρευνας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πρώτο τρένο που μεταφέρει τις σορούς 200 θυμάτων έχει παραμείνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ, διότι “τρομοκράτες εμποδίζουν την αναχώρησή του“.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος για τις ευθύνες, ενώ στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Ρωσικό “ναι” υπό προϋποθέσεις

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ρωσία θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών, υπό προϋποθέσεις.


“Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία… υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους”, δηλαδή είτε στη Ρωσία, είτε στους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί “από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο “διεθνούς έρευνας , πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης”.

Απαιτεί την άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.

Η απόφαση “καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή δριμύτητα” την επίθεση που οδήγησε στην κατάρριψη του αεροσκάφους και ζητεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Απαιτεί από τις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους να εγγυηθούν πλήρη, απεριόριστη και ασφαλή πρόσβαση στους ερευνητές.


Καλεί τις χώρες και τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην περιοχή να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων.


Ρεπορτάζ του CNN

Χθες, ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για τη Μόσχα το κείμενο περιέχει “ορισμένες ασάφειες” και δεν εγγυάται ότι η έρευνα θα είναι πραγματικά “διεθνής και αντικειμενική”.

Η ρωσική πλευρά πρότεινε μέχρι αργά το βράδυ χθες “τροποποιήσεις” για τη “βελτίωση” του κειμένου.

“Αυτό παραπέμπει στην τυπική ρωσική παρακωλυτική τακτική”, δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.

Τη Ρωσία “δείχνει” ο Κέρι


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε πως είναι “σαφές” ότι το σύστημα πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το μαλαισιανό αεροπλάνο στην ανατολική Ουκρανία είχε έρθει από τη Ρωσία. Κατήγγειλε επίσης ως “γκροτέσκα” την κατάσταση στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου.

“Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών” που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη στο CNN.

Ο Κέρι υπογράμμισε εξάλλου στο NBC πως υπάρχουν “εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις” που δείχνουν με το δάχτυλο την ευθύνη της Ρωσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών, χωρίς ωστόσο να τους κατηγορεί ευθέως ότι εκείνοι εκτόξευσαν τον πύραυλο.

Ρεπορτάζ του RT