Υποτροφίες σε εκατοντάδες ισραηλινούς φοιτητές στα επτά πανεπιστήμια του Ισραήλ, σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση Νετανιάχου, αν “ανεβάζουν” φιλοισραηλινά μηνύματα στο Facebook και στο Twitter και έχουν πρόσβαση σε ξένο κοινό, αποκαλύπτει η Haaretz.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκαλύψουν ότι οι σπουδές τους χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, σύμφωνα το σχέδιο που δημοσιεύει η εφημερίδα.

Ισραηλινός αξιωματούχος που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό, γράφει σε επιστολή με ημερομηνία 5 Αυγούστου προς κυβερνητικό σώμα που δίνει έγκριση σε διάφορα προγράμματα, πως “η ιδέα είναι να μην ξεχωρίζει η πολιτεία, έτσι είναι απαραίτητη η εμπλοκή των ίδιων των φοιτητών, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν πολιτική ‘ταυτότητα'”.

Βάσει του σχεδίου, κάθε πανεπιστήμιο θα έχει από μία ομάδα φοιτητών που θα στηρίζει τις ισραηλινές θέσεις. Ο επικεφαλής που θα έχει την ευθύνη της “εκστρατείας” θα παίρνει πλήρη υποτροφία, τρεις συνεργάτες θα παίρνουν μικρότερες και οι “ακτιβιστές” που θα παίρνουν ακόμη μικρότερα ποσά.

Οι φοιτητές θα πρέπει να τονίζουν τις δημοκρατικές αρχές της χώρας, την ελευθερία στην θρησκευτική έκφραση και τον πλουραλισμό, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά.

Το γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προγράμματος και ανέφερε πως στόχος είναι να ενισχυθεί η καλή εικόνα του Ισραήλ, ενώ άλλοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν πως στόχος της πανεπιστημιακής μόρφωσης είναι η ελεύθερη σκέψη και έκφραση, ενώ με το σχέδιο αυτό επιχειρείται εξαγορά συνειδήσεων.

Πηγή: Independent

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις