Ανατριχιαστικές είναι οι εικόνες που μεταφέρει από τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους της Air Algerie, ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντέρ, από την Μπουρκίνα Φάσο.

“Μόλις βρήκαμε το αλγερινό αεροσκάφος. Τα συντρίμμια έχουν εντοπιστεί
(…) 50 χιλιόμετρα βόρεια της μεθορίου της Μπουρκίνα Φάσο στην περιοχή
Γκόσι”, δήλωσε.

Εντοπίστηκε επίσης και το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο δεν είχε υποστεί μεγάλες φθορές. Η αποκωδικοποίηση του αναμένεται να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις για την πτώση του αεροσκάφους.

Το αεροσκάφος, με 111 επιβάτες -μεταξύ τους 54 Γάλλοι- και 7μελές πλήρωμα, συνετρίβη στο βόρειο Μάλι, εκτελώντας την πτήση Ουαγκαντούγκου- Αλγέρι. Όλοι οι 116 επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί.

“Κανένας επιζών στα συντρίμμια του αεροπλάνου της Air Algerie”, επιβεβαίωσε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Μετά από ένα πολύωρο θρίλερ αναζήτησης, τα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης εντοπίστηκαν νοτιοδυτικά της πόλης Γκάο του Μάλι κοντά στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο.

Η πόλη Γκόσι βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης στο βόρειο Μάλι.

Είχε εξαφανιστεί από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του.

A undated handout released on July 25, 2014 by ECPAD, the French Army Communication Audiovisual office, shows the crash site of Air Algerie flight AH5017 near the northern Mali town of Gossi. REUTERS-ECPAD-Handout via Reuters

Οι πρώτες εικόνες

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, το αεροσκάφος της Air Algerie συνετρίβη σε μια ερημική περιοχή του βόρειου Μαλί και τα συντρίμμια του έχουν διασκορπιστεί σε μια μεγάλη περιοχή, μαρτυρώντας τη βίαιη πρόσκρουσή του στο έδαφος.

Οι εικόνες αυτές, οι πρώτες που δημοσιοποιούνται από το σημείο της συντριβής, δείχνουν μια περιοχή της ερήμου με άμμο όπου φυτρώνουν μερικοί θάμνοι.

Μεταλλικά συντρίμμια τα οποία δεν φαίνονται καλά είναι διασκορπισμένα σε ακτίνα δεκάδων μέτρων, ενώ τα κύρια μέρη του αεροπλάνου (τα φτερά, η μηχανή) δεν είναι ορατά.


The crash site of Air Algerie flight AH5017 is seen near the northern Mali town of Gossi in this undated handout picture released by ECPAD, the French Army Communication Audiovisual office, on July 25, 2014. REUTERS/ECPAD/Handout via Reuters

Ο γάλλος πρόεδρος συμφώνησε με τον ομόλογό του στο Μαλί Ιμπραχίμ Αμπουμπακάρ Κεϊτά να συνεργαστούν στενά ώστε να διαφωτιστούν οι συνθήκες της συντριβής του αεροπλάνου.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας οι δύο ηγέτες “συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία για να βρεθεί η αλήθεια για την τραγωδία της πτήσης AH5017, να διευκολυνθεί η έρευνα και να διασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες για τον επαναπατρισμό των σορών των θυμάτων”, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Στο αεροπλάνο υπήρχαν 54 Γάλλοι, περιλαμβανομένων κάποιων με διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι ανήκαν σε 21 οικογένειες, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού Φλερ Πελερέν, που βρίσκεται στο Ουαγκαντούγκου, σημείωσε ότι στην πτήση AH5017 δεν επέβαινε κανένα ύποπτο πρόσωπο.


Weather map


The crash site of Air Algerie flight AH5017 is seen near the northern Mali town of Gossi in this undated handout picture released by ECPAD, the French Army Communication Audiovisual office, on July 25, 2014. REUTERS-ECPAD-Handout via Reuters

Εξάλλου ένας πιλότος της Air Algérie και ένας επικεφαλής αεροσυνοδός ήταν μεταξύ των επιβατών της πτήσης AH5017, όπως έγινε γνωστό από τους συναδέλφους τους.

Ο πιλότος Λότφι Ντεμπάιλι και ο επικεφαλής της καμπίνας βρίσκονταν σε αποστολή για να επιθεωρήσουν το χώρο όπου καταλύουν τα πληρώματα της Air Algérie που πραγματοποιούν την πτήση Αλγέρι-Ουαγκαντούγκου, εξήγησαν οι συνάδελφοί τους.


The crash site of Air Algerie flight AH5017 is seen near the northern Mali town of Gossi in this undated handout picture released by ECPAD, the French Army Communication Audiovisual office, on July 25, 2014. REUTERS-ECPAD-Handout via Reuters

Ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κουβιγέ δήλωσε ότι “η έντονη οσμή της κηροζίνης” του αεροσκάφους στον τόπο της συντριβής και το γεγονός ότι το αεροσκάφος βρέθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την εξαφάνισή του είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, το γεγονός αυτό θα επιτρέψει να συλλεχθούν μαρτυρίες που μπορεί να δίνουν εξηγήσεις”.

Διευκρίνισε ότι είναι “σχεδόν απίθανο, αν όχι αδύνατο να υπάρχουν επιζήσαντες” του δυστυχήματος.

“Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που βρέθηκε το αεροσκάφος, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν επιζώντες”,
δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι γάλλοι στρατιώτες έχουν μεταβεί στην περιοχή για να διασφαλίσουν την προστασία της” αναμένοντας την άφιξη των ερευνητών μεταξύ των οποίων μέλη της γαλλικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ατυχημάτων (BEA).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, μιλώντας στο RTL δήλωσε ότι “το αεροσκάφος συνετρίβη τη στιγμή που κατέπεσε στο έδαφος”.

“Πιστεύουμε ότι η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες αλλά καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί επί του παρόντος, καθώς δεν έχουν βγει όλα τα πορίσματα της έρευνας”, πρόσθεσε.


A undated handout released on July 25, 2014 by ECPAD, the French Army Communication Audiovisual office, shows the crash site of Air Algerie flight AH5017 near the northern Mali town of Gossi. REUTERS-ECPAD-Handout via Reuters


Ανθρώπινα μέλη και καμένα κομμάτια

Ο στρατηγός Ντιεντέρ περιγράφει εικόνες φρίκης, που αντίκρισαν οι ομάδες των ερευνητών στο σημείο της συντριβής.

“Μόλις βρήκαμε το αλγερινό αεροπλάνο. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν 50 χλμ. βόρεια των συνόρων της Μπουρκίνα Φάσο… Η ομάδα μας πήγε, πρώτα απ’ όλα να συναντήσει τους πληροφοριοδότες μας και να τους φέρει στο σημείο της συντριβής.

Και όντως, η αποστολή εντόπισε στο σημείο, κομμάτια του αεροπλάνου, δυστυχώς η ομάδα εντόπισε ανθρώπινα μέλη. Δεν ήμασταν σε θέση να εκτιμήσουμε την κατάσταση καθώς είχε αρχίσει να νυχτώνει και η ομάδα επιβεβαίωσε ότι είδε τα συντρίμμια του αεροπλάνου, απανθρακωμένα και διασκορπισμένα στο έδαφος“, δήλωσε.

Ο υπουργός Επικοινωνιών έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της χώρας και ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά πρόκειται να επισκεφθεί το σημείο της συντριβής.


A undated handout released on July 25, 2014 by ECPAD, the French Army Communication Audiovisual office, shows the crash site of Air Algerie flight AH5017 near the northern Mali town of Gossi. REUTERS-ECPAD-Handout via Reuters


Πιθανότερη αιτία οι κακές καιρικές συνθήκες

Ερευνητές στη Γαλλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος των Αλγερινών Αερογραμμών συνετρίβη όταν κατέπεσε στο έδαφος, ανακοίνωσαν γάλλοι αξιωματούχοι, υποδηλώνοντας ότι μοιάζει απίθανο το αεροσκάφος να δέχθηκε επίθεση ή η πτώση του να οφείλεται σε πυρά από το έδαφος.

Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι απορρίπτει “εξ αρχής την πιθανότητα να ερρίφθησαν πυρά από το έδαφος, θεωρώντας την εξαιρετικά απίθανη, αν όχι αδύνατη” ως αιτία της συντριβής του αεροσκάφους στο Μαλί.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Κουβιγέ, ιδιαίτερα προσεκτικός, υπενθύμισε ότι στην περιοχή επικρατούσαν “εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες. Αυτή ήταν η βασική αιτία; υπήρχε τεχνικό πρόβλημα; ή ένας συνδυασμός τέτοιου είδους παραγόντων; αυτό μένει να διαπιστωθεί”, τόνισε.“Δεν αποκλείουμε καμιά υπόθεση”

Ο Φρανσουά Ολάντ προήδρευσε νέου συμβουλίου κρίσης, στο οποίο θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και οι υπουργοί Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών), Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Άμυνας), Μπερνάρ Καζνέβ (Εσωτερικών) και Φρεντερίκ Κουβιγιέ (Μεταφορών).

“Το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε παρότι είχε διαλυθεί”, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Ο Ολάντ “διαβεβαιώνει τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων για την αλληλεγγύη του”, καταλήγει η ανακοίνωση.

“Ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τα αίτια αυτού που συνέβη”
, είχε υπογραμμίσει ο Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία κινητοποίησε όλα τα “στρατιωτικά της μέσα” στο Μάλι για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Ατύχημα ή επίθεση, “δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε καμιά υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία”, δήλωσε ο Φαμπιούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις