Ο απολογισμός της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού που σε μεγάλο μέρος οφείλεται στον ιό Έμπολα αυξήθηκε και πλέον φτάνει σχεδόν τα 1.100 κρούσματα και τους 660 θανάτους, εκ των οποίων οι 28 καταγράφηκαν μεταξύ της 18ης και της 20ής Ιουλίου, σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του στο πεδίο εξακολουθούν να εργάζονται πολύ σκληρά με τις τοπικές αρχές για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας και για να περιθάλψουν τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από την επιδημία», δήλωσε ο Πολ Γκάργουντ εκπρόσωπος του οργανισμού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ, με ημερομηνία 20 Ιουλίου, «έχουν καταγραφεί 660 θάνατοι και έχουν καταγραφεί 1.093 κρούσματα».

Μεταξύ της 18ης και της 20ής Ιουλίου υπήρξαν 45 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 28 θανατηφόρα —4 στη Γουινέα, 11 στη Λιβερία και 13 στη Σιέρα Λεόνε—, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή.

Η Γουινέα, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του Έμπολα, δεν είναι πλέον η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από την αρχή της επιδημίας καταγράφηκαν συνολικά 415 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού στη Γουινέα, τα 314 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Στη Λιβερία έχουν καταγραφεί 224 κρούσματα, εκ των οποίων τα 127 ήταν θανατηφόρα και στη Σιέρα Λεόνε 454, ανάμεσά τους 219 θανατηφόρα.

Ο Γκάργουντ επεσήμανε ότι μια από της κύριες προκλήσεις αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη προσωπικού. «Έχουμε αρχίσει να προσφέρουμε επιπλέον υποστήριξη στα νοσοκομεία και τις κλινικές», υπογράμμισε.

«Παρατηρούμε ότι πολλά από αυτά τα ιδρύματα απλώς δεν διαθέτουν αρκετό προσωπικό για να προσφέρουν το επίπεδο της απαραίτητης περίθαλψης ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί», σημείωσε ο Γκάργουντ.

Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει στείλει 125 ανθρώπους σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία η οποία ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ οι αρχές της Σιέρα Λεόνε ζήτησαν βοήθεια σήμερα για να εντοπίσουν μια ασθενή, η οποία είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Έμπολα στην πρωτεύουσα Φριτάουν, καθώς η οικογένειά της την πήρε με τη βία από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Φριτάουν, μιας πόλης με περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους, μετέδιδαν σήμερα τις εκκλήσεις για τον εντοπισμό της γυναίκας αυτής που βρέθηκε θετική στον ιό του Έμπολα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις