Προς νέο εμφύλιο η Λιβύη - 97 νεκροί, 400 τραυματίες

Προς νέο εμφύλιο η Λιβύη - 97 νεκροί, 400 τραυματίες

Περισσότεροι από 97 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 400 έχουν τραυματιστεί στις μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Ο απολογισμός βασίζεται σε αναφορές οκτώ δημόσιων νοσοκομείων στην Τρίπολη και στα προάστιά της και δεν συμπεριλαμβάνει όσους τυχόν δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε νοσοκομεία εκστρατείας ή σε ιατρικές εγκαταστάσεις σε άλλες πόλεις.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, ο οποίος είχε δοθεί στη δημοσιότητα την 20ή Ιουλίου, έκανε λόγο για 47 νεκρούς και 120 τραυματίες.

Αντιτιθέμενες παραστρατιωτικές ομάδες μάχονται από τα μέσα του Ιουλίου για τον έλεγχο του αεροδρομίου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύγκρουσης για τον έλεγχο περιοχών και για πολιτική εξουσία.

Και σήμερα μάχες μαίνονταν γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Εκρήξεις ακούγονταν το πρωί στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου συγκεντρώνονται οι εχθροπραξίες.

Καθώς οι βιαιότητες κλιμακώνονται, εντείνονται ταυτόχρονα οι φόβοι πως η χώρα οδεύει σε νέο εμφύλιο πόλεμο, με δεδομένη την αδυναμία των μεταβατικών αρχών, οι οποίες εως σήμερα αποτυγχάνουν να συστήσουν έναν επαγγελματικό στρατό ή μια αστυνομία ικανή να τηρεί την τάξη σε όλη την λιβυκή επικράτεια.

Επίθεση στη πρεσβεία της Βρετανίας

Μια οχηματοπομπή της πρεσβείας της Βρετανίας επλήγη από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των αυτοκινήτων έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, καθώς εκινείτο προς τα σύνορα με την Τυνησία, πάντως ουδείς τραυματίστηκε στο συμβάν αυτό, δήλωσε ένα στέλεχος της πρεσβείας σήμερα.

Η πρεσβεία της Βρετανίας στην Τρίπολη μειώνει το προσωπικό της αφότου οι συγκρούσεις άρχισαν να κλιμακώνονται στην πρωτεύουσα της Λιβύης, πριν από δύο εβδομάδες. Το τελευταίο διάστημα, η βία στη χώρα χαρακτηρίζεται η χειρότερη μετά τον εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

«Επρόκειτο για μια απόπειρα πειρατείας» των αυτοκινήτων «ενώ η οχηματοπομπή βρισκόταν καθ' οδόν προς τα σύνορα με την Τυνησία», είπε ο διπλωμάτης αυτός. «Δεν τραυματίστηκε κανείς, όλοι είναι σώοι και ασφαλείας, αλλά οχήματα υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, ο Μπομπ Φίλιπσον.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε σε ένα δυτικό προάστιο της πρωτεύουσας.