Ο UCK εκτελούσε σέρβους αιχμαλώτους για να πουλήσει τα όργανά τους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, αποκαλύπτει έρευνα της ΕΕ. Ο κύριος ερευνητής, Κλιντ Γιούλιαμσον, εντόπισε δέκα περιπτώσεις, ωστόσο – πρόσθεσε – δεν κρίνεται πως πρέπει να ασκηθούν διώξεις, καθώς τα εγκλήματα δεν ήταν μαζικής έκτασης.

“Υπάρχουν συντριπτικές ενδείξεις πως αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε σε μικρή κλίμακα και ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων εκτελέστηκε για να τους πάρουν τα όργανα και να τα πουλήσουν” δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η έρευνα του Γουίλιαμσον κράτησε δυόμιση χρόνια και βασίστηκε σε αναφορά του μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτυ, ο οποίος κατηγόρησε ηγέτες του UCK για εμπλοκή στη διακίνηση σέρβων αιχμαλώτων στη βόρεια Αλβανία, όπου τους εκτελούσαν για να τους πάρουν όργανα.

Εκτός από τα παραπάνω, βρήκε ενδείξεις για θηριωδίες που επιβεβαιώνουν αναφορές πως σερβικές μειονότητες (μεταξύ αυτών και Ρομά) έπεσαν θύματα διώξεων από τον UCK.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, πρώην μέλος του UCK, που αναφέρεται στην έκθεση του Μάρτυ, απέρριψε τις κατηγορίες, ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες εκ μέρους του Γουίλιαμσον για επιχείρηση τρομοκράτησης μαρτύρων και προσπάθεια συγκάλυψης εγκλημάτων του UCK.

Σύμφωνα με το Associated Press, περίπου 400 άνθρωποι, κυρίως Σέρβοι του Κοσόβου, εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πάνω από 2.000 Σέρβοι σκοτώθηκαν.

Ρεπορτάζ του Euractiv

Τι λέει η κυβέρνηση του Κοσόβου

Η κυβέρνηση του Κοσόβου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ανακοίνωσε ότι όλο αυτό τον καιρό συνεργαζόταν με την ειδική ομάδα ερευνών και ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται έως την ολοκλήρωσή τους, ενώ υπενθυμίζει ότι η δέσμευσή της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου εντός του νομικού συστήματος του Κοσόβου για να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα.

“Αυτό είναι επιχείρημα που αποδεικνύει ότι το Κόσοβο είναι κράτος δικαίου και ότι θα συνεχίσει να κάνει τα αναγκαία βήματα για πλήρη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους σε αυτή τη διαδικασία” αναφέρεται στην ανακοίνωση με την επισήμανση ότι η περάτωση του έργου του Κλιντ Ουίλιαμσον είναι σημαντικό βήμα και για τον ενδεχόμενο καθορισμό ατομικών ευθυνών και για τον τερματισμό διατύπωσης αναπόδεικτων κατηγοριών.

“Η κυβέρνηση του Κοσόβου εξακολουθεί να συμμετέχει στη διαδικασία διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις