Αποκαλυπτικό βίντεο με σκηνές λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η λήψη είναι ερασιτεχνική και έγινε από γυναίκα που ζει στην περιοχή.

Το βίντεο μεταδόθηκε από το CNN:

Απεικονίζεται το πτώμα του νεκρού Μπράουν να κείτεται στο οδόστρωμα και ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε έξι φορές και του προκάλεσε θανάσιμα πλήγματα.

Ο 18χρονος φέρεται να είχε παραδοθεί στις αρχές σηκώνοντας ψηλά τα χέρια του.

Από τη στιγμή της δολοφονίας -στις 9 Αυγούστου– και μετά, δεν έχουν σταματήσει τα επεισόδια και οι συγκρούσεις στην πόλη Φέργκιουσον της πολιτείας του Μιζούρι.

Δείτε το βίντεο του CNN
Το Μιζούρι φλέγεται

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/08/19/misouri1981415606.jpgΤο βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία προχώρησε σε 31 συλλήψεις.

Ο νέος κύκλος επεισοδίων άνοιξε λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, ο οποίος έκανε έκκληση για ηρεμία.

Η αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης στην περιοχή μοιάζει με φευγαλέα φιλοδοξία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος μίσους, εκδίκησης και αντεκδίκησης- φανέρα από τους μαύρους της περιοχής (που αποτελούν πλειοψηφία στην πόλη) και κεκαλυμμένα από τους λευκούς αστυνομικούς, που πλέον έχουν και τη συνδρομή της εθνοφρουράς.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον ήρε τη Δευτέρα την απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους, καθώς δυνάμεις της εθνοφρουράς κλήθηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Η ανάπτυξη της εθνοφρουράς ήταν το τελευταίο βήμα στο οποίο προχώρησαν οι Αρχές για να τερματιστεί η λεηλασία και το κάψιμο καταστημάτων.

Αναλυτές, εντός και εκτός ΗΠΑ, αναφέρονται σε φυλετική διαμάχη που ξέσπασε στην περιοχή- γεγονός ιδιαίτερο αν λάβει κανείς υπόψη ότι ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας είναι μαύρος.

Όπως και να’ χει, το Φέργκιουσον φλέγεται και η σκληρή στάση της αστυνομίας, που εμφανισιακά παραπέμπει στις αμερικανικές δυνάμεις που εστάλησαν στο Ιράκ, ρίχνει λάδι στη φωτιά.

“Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη”
, φωνάζουν οι “στρατιές” των μαύρων (και όχι μόνο) διαδηλωτών που συγκρούονται καθημερινά με τις αστυνομικές δυνάμεις, που προσφεύγουν σε χρήση ανήκουστης για τα αμερικανικά δεδομένα βίας.

Οι τραυματισμοί είναι συνεχείς, ενώ πληθαίνουν διαρκώς οι αναφορές ότι μερίδα διαδηλωτών κάνει χρήση όπλων και οι αστυνομικοί δίνουν τις ανάλογες απαντήσεις.

Πόλεμος προπαγάνδας

Οι “άσπονδοι φίλοι” των ΗΠΑ δεν άφησαν ανεκμετάλευτο το γεγονός. Το ρωσικό πρακτορείο “Russian Today”, που ειδικεύεται στην προπαγάνδιση των απόψεων της ρωσικής κυβέρνησης, μεταδίδει διαρκώς ειδήσεις και εικόνες από την περιοχή, με εμφανή σημειολογική διάθεση: Ότι η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη πουθενά. Ακόμα και στην υπερδύναμη…