Πρόστιμο 3.040 ευρώ επιβλήθηκε στον ακροδεξιό πολωνό ευρωβουλευτή Γιάνους Κόρβιν-Μίκε για τα ρατσιστικά σχόλια που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Γιάνους Κόρβιν–Μίκε του πολωνικού κόμματος Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς, μιλώντας τον Ιούλιο στο ευρωκοινοβούλιο για την ανεργία των νέων, χαρακτήρισε τους ευρωπαίους νεολαίους που είναι άνεργοι ως «οι νέγροι της Ευρώπης».

Το σχόλιο του είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις, λίγο καιρό αφότου τα ακροδεξιά κόμματα είχαν καταφέρει να επιτύχουν σοβαρά εκλογικά κέρδη στις ευρωεκλογές, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση της ξενοφοβίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου μιλώντας προς τους βουλευτές της ΕΕ σημείωσε ότι είχε προσφέρει την ευκαιρία στον Κόρβιν-Μίκε να «ανασκευάσει» τη δήλωσή του ή να ζητήσει συγγνώμη.

«Επέμενε στην άποψή του» είπε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Αποφάσισα έτσι να επιβάλω μια ποινή κατά του Κόρβιν- Μίκε ύψους 10 ημερήσιων αποζημιώσεων» πρόσθεσε. Η ημερήσια αποζημίωση των ευρωβουλευτών ανέρχεται στα 304 ευρώ, σύμφωνα με μια πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπόχρεοι να μην κάνουν δηλώσεις που προκαλούν διακρίσεις ή προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια » είπε ο Σούλτς.

«Στο κοινοβούλιο μας υπάρχουν διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές φυλές, διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, εκπρόσωποι διαφορετικών πολιτισμών και εθνών» είχε τονίσει νωρίτερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας στο πλαίσιο της 75ης επετείου από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η ειρήνη, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός είναι αποτελεσματικά μόνο όταν δεν είναι γραμμένα σε χαρτί, αλλά εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση» είπε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

«Η μεγάλη δύναμη αυτού του κοινοβουλίου είναι ότι κάνουμε ακριβώς αυτό» συμπλήρωσε. Ο πολωνός ακροδεξιός ευρωβουλευτής έχει 14 ημέρες να εφεσιβάλει την απόφαση του Μάρτιν Σουλτς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις