"Ο λαός της Σκωτίας μίλησε - Προχωράμε ενωμένοι"

"Ο λαός της Σκωτίας μίλησε - Προχωράμε ενωμένοι"
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας διευθετήθηκε "για μία γενιά", ύστερα από την ξεκάθαρη ψήφο -όπως την χαρακτήρισε- των Σκωτσέζων να παραμείνουν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Ο λαός της Σκωτίας μίλησε και είναι ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Κράτησαν τη χώρα μας των τεσσάρων εθνών ενωμένη και όπως εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι είμαι ευτυχής" δήλωσε στο διάγγελμά του από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

"Αυτό το συναίσθημα μοιράζεται όχι μόνο στο λαό της Βρετανίας, αλλά σε όλο τον κόσμο" πρόσθεσε.

"Είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να υπάρχει μία "ισορροπημένη λύση", δίκαιη για το λαό της Σκωτίας, αλλά και για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο" συνέχισε.

Ο Κάμερον, ο οποίος κινδύνευε να υποχρεωθεί σε παραίτηση σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή νέων, ισορροπημένων συνταγματικών ρυθμίσεων για ολόκληρη τη Βρετανία, περιλαμβανομένης της Αγγλίας, και ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, με το οποίο θα παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.

//www.nooz.gr/uploads/camtww1.jpg"Την ώρα που οι Σκωτσέζοι ζητούν περισσότερες εξουσίες στη διαχείριση των υποθέσεών τους, αυτό θα επεκταθεί επίσης τους κατοίκους την Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που πρέπει επίσης να έχουν λόγο στη διαχείριση των δικών τους υποθέσεων" υπογράμμισε.

Είπε ακόμη ότι έχει ένα μήνυμα για αυτούς που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας: "Σας ακούμε".

"Το ζήτημα διευθετήθηκε για μία γενιά... δεν μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ακούσαμε την πάγια βούληση του λαού της Σκωτίας", είπε στους δημοσιογράφους μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ στο κεντρικό Λονδίνο.

Ο Κάμερον σχολίασε ότι το δημοψήφισμα "προκάλεσε έντονα πάθη", "ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή της Σκωτίας και κέντρισε τη φαντασία των πολιτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο μας Βασίλειο" και κατέληξε: "Θα το θυμόμαστε ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας".

Ο Κάμερον, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει στη Σκωτία, η οποία ήδη διαθέτει δικό της κοινοβούλιο, περισσότερες εξουσίες που θα αφορούν τους φόρους και τις δαπάνες. Την ίδια δέσμευση έχουν αναλάβει και οι ηγέτες των δύο άλλων μεγάλων κομμάτων στη Βρετανία.Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν "Όχι" στην ανεξαρτησία

Μετά από μία πολύμηνη μάχη που οδήγησε στη Μεγάλη Πέμπτη της Σκωτίας, οπότε στήθηκαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία, οι Σκωτσέζοι επέλεξαν τελικά να πουν "Όχι" στην ανεξαρτησία τους, με ποσοστό 55,3% έναντι 44,7% που είπε "Ναι".

Ειδικότερα, να παραμείνει η Σκωτία μέρος της Μ. Βρετανίας επέλεξαν 2.001.926 ψηφοφόροι, έναντι 1.617.989 που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία διαμορφώθηκε στο 84,6 %, ένα ποσοστό-ρεκόρ.Ο επικεφαλής της καμπάνιας του "Όχι", Άλιστερ Ντάρλινγκ, σε δηλώσεις του επισήμανε το ότι οι πολίτες της Σκωτίας επέλεξαν την ένωση από το διαχωρισμό. "Επαναεπιβεβαίωσαν τους δεσμούς που τους δένουν με τους Άγγλους. Ας μην επιτρέψουμε ποτέ αυτοί να σπάσουν", είπε.

Ο επικεφαλής της καμπάνιας του "Ναι", Άλεξ Σάλμοντ, σε ομιλία προς τους υποστηρικτές του "Ναι", αποδέχθηκε την ήττα, συγχαίροντας όλους τους Σκωτσέζους για τις άψογες δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε "ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα" του, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. "Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει", δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε το "Όχι" στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, χαρακτηρίζοντάς το θετικό για την Ευρώπη, και επισήμανε την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν οι Σκωτσέζοι για την παραμονή τους στην ΕΕ.

"Χαιρετίζω την απόφαση του λαού της Σκωτίας να διατηρήσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου", αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Μπαρόζο. "Αυτό το αποτέλεσμα είναι θετικό για την ενωμένη, ανοιχτή και ισχυρότερη Ευρώπη την οποία πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει το γεγονός ότι στη διάρκεια της συζήτησης τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση και ο λαός της Σκωτίας επανειλημμένως επέδειξαν την ευρωπαϊκή τους δέσμευση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση της Σκωτίας, στους τομείς ευθύνης της, οι οποίοι είναι σημαντικοί για το μέλλον της Σκωτίας, περιλαμβανομένων των τομέων εργασίας και ανάπτυξης, ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος και αυστηρότερων ρυθμίσεων", κατέληξε ο Μπαρόζο.

   - Το πρωτοσέλιδο του Independent

//www.nooz.gr/uploads/independent1991400901.jpg

- Το πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph

//www.nooz.gr/uploads/telegraph19914101.jpg

- Το πρωτοσέλιδο της Daily Mirror

//www.nooz.gr/uploads/mirror199141.jpg