Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι απέσυρε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους δρόμους της πόλης ύστερα από την ένταση που προκλήθηκε την Κυριακή με χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει κεντρικούς δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην περιοχή.


Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους χώρους των διαδηλώσεων με ειρηνικό τρόπο.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο.

Εξαιτίας των διαδηλωτών που είχαν κατακλύσει τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέλυσαν, τα λεωφορεία δεν εκτελούσαν δρομολόγια και οι έξοδοι σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου είχαν αποκλειστεί.

Ρεπορτάζ του Telegraph

Η κινεζική ηγεσία καθόρισε το καλοκαίρι τον τρόπο ανάδειξης του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία.


Τη Δευτέρα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το λόμπι των Γραφείων Οικονομίας, Εμπορίου και Πολιτισμού του Χονγκ Κονγκ στην Ταϊβάν.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν από τον επικεφαλής του εμπορικού γραφείου του Χονγκ Κονγκ να βγει από το κτίριο και να τους συναντήσει προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους, ενώ απείλησαν να εισβάλουν στο γραφείο εφόσον δεν υπήρχε ανταπόκριση.

Ρεπορτάζ του AFPΈνστολοι αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει το κτίριο όπου τα γραφεία του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται στον 25ο όροφο.

Περισσότεροι αστυνομικοί βρίσκονταν στο λόμπι του κτιρίου στη χρηματοοικονομική συνοικία της Ταϊπέι.


Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ηγέτες των φοιτητών του κινήματος Sunflower, μέλη του οποίου είχαν καταλάβει το κοινοβούλιο της Ταϊβάν νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο πρόεδρος τη Ταϊβάν, Μα Γινγκ-τζέου, δήλωσε την Κυριακή ότι ο λαός της χώρας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Χονγκ Κονγκ και ότι η Κίνα είναι σε θέση να καταλήξει σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση για τη δημοκρατία.

Ο Μα, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να επηρεάσει την εικόνα της Κίνας προς τον κόσμο. Τόνισε επίσης ότι η χώρα συνεχίζει να μην αποδέχεται τη νοοτροπία «μία χώρα, δύο συστήματα» σύμφωνα με την οποία η Κίνα κυβερνά το Χονγκ Κονγκ.

Πρόσθεσε ότι η Ταϊβάν και η Κίνα διαχωρίστηκαν το 1949 μετά τον εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεσπάσει μεταξύ κομμουνιστών και εθνικιστών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ταϊβάν. Η χώρα έκτοτε έχει «αυτό-αποκλειστεί», ωστόσο εξελίσσεται σε μια «ζωντανή» δημοκρατία, εκλέγοντας τον δικό της πρόεδρο και τις νομοθετικές της εξουσίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις